Istarska vina sve cjenjenija a vinarije sve posjećenije

Istarska vina sve cjenjenija a  vinarije sve posjećenije

Igor Soban/PIXSELL

Istarska vina danas se mogu mjeriti s vrhunskimn vinima u svijetu a ovdašnje vinarije često su glavni motiv dolaska turista. Utjecajna globalna platforma Luxury Travel Guide koja predstavlja ekskluzivnu svjetsku turističku ponudu dodijelila je prestižnu nagradu vinariji Kabola iz Momjana.

Nakon što se naša zemlja našla na popisu onih koje imaju restorane s Michelinovim zvjezdicama, sad smo zbog dobrih vina uvršteni u Luxury Travel Guide!Ta utjecajna globalna platforma koja predstavlja ekskluzivnost svjetske turističke ponude dodijelila je prestižnu nagradu vinariji Kabola iz Momjana u Istri. Istarska se vina danas doista mogu mjeriti s vrhunskima na svjetskoj razini, pa ne čudi da su tamošnje vinarije često i glavni motiv dolaska turista. Dok na istarskim brežuljcima naizgled vlad mir, u tamošnjim vinarijama prilično je prometno.
Njemački par na odlasku iz nagrađene Kabole nakrcao je prtljažnik automobila kartonima vina različitih sorti. Zatekli smo i skupinu slovenskih gostiju koji su, kako kaže Mirko iz Celja, ostavili djecu u vodenom parku, a onda poslijepodne proveli kušajući malvaziju, muškat i teran."Vina su odlična, od prošle godine berba je bila prava tako da su i okusi pravi... to nam je bitno da smo probali i sad ćemo nešto kupit'," kaže Mirko. Dobrim poznavateljem vina smatra se i Hans iz Minhena, koji je - zajedno sa svojim društvom- ocijenio kako je berba iz 2007-me najbolja.
Momjanska vinarija morala je udovoljiti strogim kriterijima cijenjenoga Luxury Travel Guidea. Inovativnost, dizajn, enološka izvrsnost i vrhunska usluga samo su neki od njih. Nagrađeni vinar Marino Markežić nije znao ništa o posjetu vinskih eksperata, oni dolaze u tajnosti. Od oko 100 tisuća proizvedenih boca izvozi se 20-ak posto, ove godine čak i u SAD. Sve ostalo proda se u zemlji pa malvazije primjerice više ni nema. Slično je i u susjednoj vinariji, Kozlović, gdje je nova berba u punom jeku, pojašnjava vinarka Antonela..."Bitno je da pokupimo ono što je najhitnije, da odradimo ako smo nešto već zakasnili jer je možda prezrelo i da uhvatimo pravi trenutak kako bismo na kraju imali jedno idealno vino," kaže Antonela. Prvu vinsku cestu promovirali su upravo momjanski vinari prije više od 2 desetljeća kada se se u Momjan pohodilo samo na Martinje. Direktor bujske Turističke zajednice Valter Basanesse kaže kako se danas u Momjan dolazi svaki dan pa i što nas posebno veseli izvan glavne turističke sezone. A taj dio sezone tek počinje. Zbog sve veće kvalitete ukupne istarske enogastronomije može se ponovno, baš kao lani, očekivati i da u 40-ak restorana sjeverozapadne Istre - bez prethodne rezervacije - neće biti moguće dobiti slobodan stol.