Istarski maslinari proizvode najbolje ulje na svijetu

Istarski maslinari proizvode najbolje ulje na svijetu

maslina (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Najbolje organski uzgojeno ekstra djevičansko maslinovo ulje u Hrvatskoj dolazi iz Vodnjana. Proizvod je po kakvoći u svjetskom vrhu. Zahvaljujući tlu i klimi – na tom je području moguće proizvesti ulje nove i najviše kategorije, za što se istarski maslinari zalažu na europskoj razini.

Valter Šarić dobitnik je Međunarodnog priznanja Biol Hrvatska za najbolje domaće maslinovo ulje u ovoj godini (Biol, Bari, Italija). Među 350 uzoraka maslinovih ulja iz 15 zemalja – njegovo je monosortno ulje 'Vodnjanska buža' najbolje. Nagrada mu je ovih dana uručena u Rimu.

Šarić je 2010. godine među prvima u Istri postao certificirani ekološki proizvođač maslinova ulja. Takva proizvodnja traži poseban pristup, postupak i nadzor, i puno je teže do proizvedenog ulja.

Uz gorčinu i pikantnost za konačnu ocjenu i vrhunska ulja ključna je – voćnost! A zahvaljujući istarskom podneblju i tlu – ona je ovdje više nego izvrsna. I upravo zato je namjera uz djevičansko i ekstra djevičansko ulje – dodati ovu novu i još višu klasu ulja, rijetkoga u svijetu.

Granica koja ulja dijeli na djevičanska ili ekstra djevičanska temelji se samo na jednom kriteriju – a to je 0,8% slobodnih masnih kiselina, pojašnjava Šarić. Ulja na Vodnjanštini imaju ih u prosjeku 0,1% – daleko niže od te granice – i upravo to je razlog što naši maslinari žele formirati novu i najvišu klasu ulja.

Hrvatska proizvodnja maslinova ulja čini 0,6% svjetske proizvodnje i ne možemo konkurirati Španjolskoj, Italiji ili Grčkoj u masovnoj proizvodnji. Stoga smo krenuli proizvoditi vrhunski proizvod, što je puno zahtjevnije. I to je naša tržišna niša, ističe Šarić.

Tržište je slično vinskom. Proizvodimo monosortna ulja različite voćnosti, pikantnosti i gorčine pa se istovremeno razvija i tržište usmjereno pojedinim jelovnicima odnosno podnebljima.

Što se, pak, ovogodišnjeg uroda tiče, uz kiše koje su pale, plodovi se dobro drže. Nakon prošlogodišnje rekordne godine po kakvoći i po količini – ulja će biti nešto manje, no po kvaliteti će biti i bolje od prošlogodišnjega, zaključuje Valter Šarić.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Istarski maslinari proizvode najbolje ulje na svijetu