Neizvjesni projekti odvodnje na Labinštini

Neizvjesni projekti odvodnje na Labinštini

(foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Realizacija projekta odvodnje na Labinštini bila je tema konferencije za novinare koju je u Labinu sazvao direktor Vodovoda Dino Škopac. Direktor društva obvezan je poštivati odluku skupštine, tvrdi Škopac.

Dvije godine radi se na zajedničkom projektu vrijednom 300 milijuna kuna – aglomeracija Labin – Raša – Rabac. Financiran je većinom europskim sredstvima. Raša želi potpuno odstupiti iz ovog projekta; a razlog je – veliki sustav odvodnje u Bršici.

Ako Raša i u konačnici iziđe iz projekta Vodovod Labin morat će iznaći neki drugi način rješavanja odvodnje na svom području i plaćati penale za zajednički projekt koji se neće realizirati.

S druge strane, Raša će morati sama graditi sustav odvodnje i platiti ga iz svojih sredstava, uz ostalo od građana koji će plaćati višu cijenu vode, i to u iznosu od otprilike 25 milijuna kuna; dok bi u sklopu projekta taj trošak Općinu stajao 1,9 miljuna.

Direktor Vodovoda Dino Škopac očitovao se i na traženje njegove ostavke u Općinskome vijeću Raše. Naime, u Općini Raša traže da im se dostavi, točnije, proda stari dokument po kojemu bi samostalno išli u realizaciju i financiranje odvodnje.

No, postoji društveni ugovor, i održana je skupština, na kojoj je donesena odluka da se ta dokumentacija ne dostavlja, pojasnio je direktor Vodovoda Dino Škopac, koji je, kaže, jednostavno obvezan poštivati odluku skupštine.

Sljedeći je potez na skupštini društva – hoće li se samostalni projekt odvodnje Općine Raša prodati Općini ili će ostati pri zajedničkom projektu odvodnje Labinštine.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Neizvjesni projekti odvodnje na Labinštini