Primjena Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom u Istri

Primjena Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom u Istri

pulska riva (Duško Marušić/PIXSELL)

S prvim studenim stupila je na snagu Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Kako po pitanju njezina provođenja stoje istarski gradovi? Zakon traži selekciju na primarnom pragu i morat ćemo se njemu prilagoditi.

Selektiranje u Buzetu organizirano je putem zelenih otoka i ispoštovat će se zakonske obveze, kaže gradonačelnik Siniša Žulić.

U Labinu su zadovoljni, građani se dugo vremena već educiraju i postotak selektiranja je više nego zadovoljavajući, kaže gradonačelnik Valter Glavičić.

U Pazinu je u prvoj fazi podijeljeno je preko 1300 setova domaćinstvima za odvajanje otpada. U drugoj fazi postavljeni su zeleni otoci a u trećoj je postavljanje novih kontejnera najprije u urbanom dijelu potom i u obiteljskim kućama prema broju članova domaćinstva, kaže gradonačelnik Renato Krulčić.

Premda u najvećemu istarskom gradu Puli ima ulica u kojima još nije primijenjen sustav razvrstavanja po kućanstvima, pred otvaranjem je treće reciklažno dvorište, a stopa odvajanja je 20 posto. Direktor Herculanee Igor Stari dodaje da neizbježno i cijena biti veća.

Za novu uredbu Rovinj se već duže priprema. Selektiranje je ovdje uvedeno davne 2001. godine, sva kućanstva su opremljena 'door to door' sustavom i u fazi dovršetka su čipiranja kanti za miješani otpad, kaže gradonačelnik Marko Paliaga. Većim pravnim osobama cijena odvoza i zbrinjavanja otpada obračunava se prema kilogramu, manjima prema volumenu kao i kućanstvima.

Najmlađi istarski grad Vodnjan ima novi plan gospodarenja otpadom, građani su educirani. Tu je i građevinska dozvola za reciklažno dvorište, kaže gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Gradonačelnik Vili Bassanese kaže da je Umag za primjenu Uredbe spreman već duže vrijeme. Gradonačelnici Buja Fabrizio Vižintin i Poreča Loris Peršurić danas nisu stigli dati odgovor o primjeni Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom u njihovu gradu.

Opširnije poslušajte u nastavku.

IZVJEŠTAJ: Primjena Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom u Istri

Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta

Valter Glavičić, gradonačelnik Labina

Renato Krulčić, gradonačelnik Pazina

Marko Paliaga, gradonačelnik Rovinja

Klaudio Vitasović, gradonačelnik Vodnjana