Pula dobila prvi javni defibrilator

Pula dobila prvi javni defibrilator

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Pula je dobila prvi javni defibrilator. Postavljen je na pročelju zgrade, u središtu grada, na Giardinima broj 2 na vidljivom i turistički vrlo frekventnom mjestu. S radom uređaja koji spašava živote kod iznenadnog srčanog zastoja, danas su se upoznali i Puljani.

Vježbu oživljavanja uz pomoć defibrilatora proveli su licencincirani liječnici, a svrha je bila prikazati kako ga pravilno koristiti pri pružanju hitne pomoći. " Jako interesantna stvar, pogotovo stoga što to može spasiti živote -dosta njih". "Ja mislim da je to jako važno i da bi trebala biti obaveza da se napravi jedan kurs da ljudi budu upoznati kako se to primjenjuje", kažu Puljani.

A primjena nije teška, AVD uređaj u slučaju hitnoće bez problema mogu koristiti i laici, pojašnjava ravnateljica Gradskog društava Crvenog križa Jasna Vekić. "On isporučuje uputu, znači ima sličicu s aplikacijom kako se lijepi na predviđenom mjestu, sve rečenice su na hrvatskom jeziku. I vrlo jasno govori da se odmaknete od uređaja i da će isporučit elektrošok", kaže Jasna Vekić.

 Iznenadni srčani zastoj u Puli svaka četiri dana doživi jedna osoba. Lani je srčani udar imalo 85 ljudi, u dobi od 20 do 70 godina, a kod njih 17 srce je, kaže zamjenica ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu Gordana Antić, uz pravilnu pomoć, ponovno pokrenuto. "Ako netko dobro i kvalitetno masira i pumpa srce tada će kupiti vrijeme za 3 do 4 puta i ukoliko još ima automatski vanjski defibrilator i ukoliko ga primjeni do 3 minute tada su šanse 90 posto da će se to srce vratiti", pojašnjava doktorica Antić.

U akciji Grada Pule, Zavoda za hitnu medicinu i Crvenog križa kupljeno je 10 novih defibrilatora, kaže zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci i dodaje kako trenutačno na području Pule ima 17 defibrilatora, a namjera je svake godine kupiti još novih. 

Uz defibrilator, predstavljena je i aplikacija "Staing alive" koju je razvio županijski Zavod za hitnu medicinu. Aplikacija se može preuzeti putem pametnog telefona i putem nje, može se uz ostalo, dobiti podatke gdje se u vašoj blizini nalazi automatski vanjski defibrilator, a aplikacija, uz našu zemlju, funkcionira i u inozemstvu.