Pulske osnovnoškolke prve u državi na natjecanju iz biologije

Pulske osnovnoškolke prve u državi na natjecanju iz biologije

foto: Radio Pula

Saša Krajnović iz OŠ Veruda, Nika Agostelli iz OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina i Maja šebelić iz OŠ Stoja ostvarile su veliki uspjeh na nedavnom natjecanju iz biologije gdje su među učenicima iz cijele Hrvatske osvojile dva prva i jedno drugo mjesto.

Saša Krajnović, učenica 7.b razreda, poznata je po mnogim nagradama i osvojenim mjestima na županijskim i državnim natjecanjima. Uz to, pet puta je proglašena najčitateljicom u Puli. Osim što puno čita, Saša i lijepo piše. Njezin rad "Ja, gljiva" predložen je za državnu razinu LiDraNa. Uz LidraNo, Saša je učestvovala u mnogim natjecanjima i to iz hrvatskog jezika, biologije, kemije, geografije, u šahovskom natjecanju, informatičkoj štafeti. Uz sva natjecanja Sašin likovni rad plasiran je na državnu razinu gdje je osvojio drugo mjesto. Saša se trenutno priprema za državno natjecanje iz biologije i kemije, a to su joj i najdraži predmeti.

Nika Agostelli je svestrana učenica koja je i ove godine sudjelovala na niz drugih natjecanja, a svoj je istraživački duh pokazala već u šestom razredu. U svom radu Nika je fotografirala, sakupljala i određivala sve biljne i životinjske vrste u dvije ližnjanske uvale, uspoređivala ih te analizom utvrdila postojanje zaštićenih, ugroženih i invazivnih morskih organizama. Zbog toga njen rad ima veliku ekološku vrijednost jer daje doprinos poznavanju bioraznolikosti ližnjanskog akvatorija te može biti temelj za daljnja istraživanja i djelovanje lokalne zajednice koje će biti usmjereno na njegovu zaštitu. Bavi se i robotikom, a sudjelovala je u Robotrci na prstenac.

Maja Šebelić postigla je brojne uspjehe i dobila mnogo nagrada. Primjerice, prvu nagradu na natjecaju Pula moj grad Društva informatičara Pula i Grada Pule u kategoriji kratkog filma na temu Poznati Puljani za film "Nadahnuće". Odlično crta, sama piše scenarije, režira, snima i montira filmove, a 2015. godine pobjednica je natjecanja Pula pjeva u kategoriji 5.-8. razreda. Prošle godine položila je i za crni pojas u taekwondou, a ove godine osvojila je brončanu medalju u kategoriji djevojčica Kupa Istre u veleslalomu. Unatoč raznolikim interesima, Majina prva ljubav ipak je biologija.

Uz njih su bili njihovi mentori Roberto Škara, Natalija Zoričić i Sanja Šterm-Vukotić.

 

Poslušajte razgovor s učenicama i njhovim mentorima.  

 

 

Biologija