Sindikat Istre, kvarnera i Dalmacije smatra da je prodaja Cimosa nezakonita

Sindikat Istre, kvarnera i Dalmacije smatra da je prodaja Cimosa nezakonita

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

U sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije smatraju da je dogovor između talijanskog investitora i sindikata metalaca - neuspješan i nezakonit. Ističu, naime, da su sindikalisti potpisali memorandum, a da prethodno nisu sazvali radničko vijeće, što je zakonska obveza.

Sanacija slovenskog Cimosa ne samo da nije uspješna već je i nezakonita, ustvrdio je Bruno Bulić predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije na konferenciji za novinare u Labinu. Predsjednik Radničkog vijeća istarskih pogona tvrtke, pojasnio je Bulić, nije smio potpisati Memorandum kojim se navodno dopušta otpuštanje oko tisuću radnika bez prethodnog sazivanja Radničkog vijeća. 

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije posebno zabrinjava što će biti s tisuću radnika viška, u kojim pogodima rade i kakva je njihova budućnost. Predsjednik SIK-a Bruno Bulić upozorava da iza svega stoje sumnjivi dogovori, a da su predstavnici radnika samo figure u postupku kako bi se lakše i jeftinije riješili dijela radne snage.

Potkraj prošlog tjedna predstavnici sindikata Metalaca i talijanskog fonda Palladio Finanziaria u Kopru su potpisali sporazum, koji je bio uvjet da fond ne odustane od kupnje Cimosa. Talijani su obećali daljnja ulaganja u pogone, ali i najavili otpuštanja radnika. I dok iz Sindikata Metalaca taj sporazum vide kao spas za CIMOS, u Sindikatu Istre, Kvarenra i Dalmacije time nisu oduševljeni.