Srpska i albanska nacionalna manjina osnivaju koordinaciju

Srpska i albanska nacionalna manjina osnivaju koordinaciju

(foto: Džana Banić/HRT)

U sjedištu Istarske županije u Puli jutros je potpisan sporazum o osnivanju Koordinacije županijskih vijeća albanske i srpske manjine. Domaćini osnivanju ove jedinstvene manjinske platforme bili su župan Valter Flego i i gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Ovo nije politički sporazum već ostvarenje ideje koja se dugo gradila na međusobnom povjerenju, rekao je Milan Rašula koji je Sporazum potpisao u ime županijskog Vijeća srpske manjine. Srpska i albanska manjina u Istri nisu na suprotnima stranama a Koordinacija će pridonijeti daljnjem promicanje manjinskih prava i očuvanje obaju etničkih identiteta. Po tome je, istaknuo je Rašula, ovaj sporazum jedinstven.

Istra je multukulturna i multietnička sredina u kojoj je ovakvu Koordinaciju moguće ostavariti ocijenio je Viktor Ramaja, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine. Zato je Koordinacija otvorena i za sve druge koji joj se žele priključiti.

Domaćini potpisivanja Sporazuma o osnivanju Koordinacije bili su župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić. Istaknuli su kako Istra spaja a ne razdvaja ljude te kako je osnivanje Koordinacije čin zajedništva i suradnje koji je i te kako važna u današnjem podijeljenom svijetu.

srbi i albanci

Preuzmite datoteke

srbi i albanci 1,4 MB