Studeni - mjesec posvojenja, stručna potpora posvojenju i u Puli

Studeni - mjesec posvojenja, stručna potpora posvojenju i u Puli

(foto: Facebook)

Studeni je mjesec posvojenja. Svrha mu je senzibilizirati društvo a posebno one koji donose propise o ovoj složenoj i osjetljivoj temi. Stručnu potporu svima koje da problematika zanima pruža i Obiteljski centar u Puli.

Djeca bez roditeljske skrbi s jedne, i roditelji koji to žele postati posvojenjem s druge strane. Zvuči jednostavno no riječ je o iznimno složenoj i osjetljivoj problematici. Sam postupak dobivanja statusa potencijalnog posvojitelja dug je i kompleksan. Još više ljubavi, truda, strpljenja ali i znanja potrebno je novim roditeljima posvojenog djeteta. Stručna je priprema već nekoliko godina obavezna a obavlja ju i Obiteljski centar u Puli.

Na edukaciji se govori, kaže socijalna pedagoginja Danijela Ustić, o postupku posvojenja, značenju, kako se razvija privrženost između djeteta i roditelja, te, uz ostalo, iskustvima djece koja odvojena od svojih bioloških roditelja.

A pitanje prošlosti i identiteta posvojene osobe posebno su osjetljivi u adolescentskoj dobi. Prošla je to iskustvo i Dora Veble. "Mislim da svakog mladog čovjeka koje ulazi u pubertet zanima odgovor  na pitanje Tako sam ja?. Tako sam se i ja mučila jer ne znaš svoje bilološko podrijetlo. No na kraju sam shvatila da je ovaj svijet gdje jesam onaj kojemu pripadam".

Premda je sustav još daleko od dobro razrađene politike koja bi pomogla svima u procesu posvojenja, pa i mladim posvojenim osobama, potporu je moguće pronaći među ljudima sličnoga iskustva ali i stručnjaka koji su za to otvoreni, poput onih iz Obiteljskog centra u Puli.