Temperaturni rekordi i u Istri - građani nisu navikli na ovakve vrućine

Temperaturni rekordi i u Istri - građani nisu navikli na ovakve vrućine

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Toplinski val je na vrhuncu – s ovim rekordnim temperaturama Istrani se teško nose, i kažu, ne pamte ovakvu vrućinu. Promjena vremena na vidiku je tek idućega tjedna. Dotad nema izbora nego izdržati i držati se uputa liječnika.

U Pazinu je jučer oboren temperaturni rekord s 39 (točnije 38,8) stupnjeva – to je za 0.1 stupanj više od rekorda iz kolovoza 2012. a mjerenja se provode od 1961.

Dobra je vijest da su u pulskoj bolnici ugrađeni klima uređaji po pojedinim odjelima i poliklinikama. I u čekaonici ambulanata podnošljivije je nego vani.

Manje dobra vijest je što toplinski val još ne staje. Stariji bi rekli „do pune lune će biti tako, tek u utorak će promijeniti“. I meteorolozi veću promjenu najavljuju tek idući tjedan. Premda u izvješćima svakodnevno prognoziraju malu mogućnost za povremene kiše i pljuskove, od njih je, ako se ponegdje i dogode, više štete nego koristi, kada je osvježenje u pitanju.

Građani u Istri ne pamte ovakve temperature. S vrućinom se, kažu teško nose.

Na Zavodu za hitnu medicinu povećan je broj timova a intervencije su ovih dana veće za 20%. U tri dana zbrinuto je 530 bolesnika – najviše djece između 9 i 17 godina te stariji od 65; posebno su ugroženi kronični bolesnici, kaže ravnatelj Hitne medicine Istarske županije Srđan Jerković.

Građani se najčešće žale na osjećaj slabosti, malaksalosti, vrtoglavice i kratkotrajni gubitak svijesti. Potom na grčeve u rukama, nogama i abdomenu, mučnine i povraćanja, to su najčešće dijagnoze u sklopu ovih izrazito teških temperaturnih uvjeta, ističe Jerković.

Treba izbjegavati aktivnosti na otvorenom od 10 do 17 sati. Piti puno tekućine, biti u rashlađenim i klimatiziranim prostorima sa šest stupnjeva razlike od vanjske temperature, jesti češće i manje obroke – ističe doktor Jerković.

I u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije apeliraju i izdvajaju rizične skupine – doktorica Olga Dabović Rac kaže kako naročito moraju biti oprezni kroničari, gdje su u pitanju uzimanja terapije kod raznih kroničnih nezaraznih bolesti a poglavito kardiovaskularni.

Neki radnici, nažalost, ne mogu izbjeći toplinski val, među njima su građevinari kojima je izuzetno teško.

Temperatura mora u Puli u 8 sati bila je 28 stupnjeva. U nadi da nakon ovoga toplinskog vala neće doći do šteta od olujnog nevremena i pijavica, ne preostaje nego držati se debeloga hlada i čekati idući tjedan.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Temperaturni rekordi i u Istri - građani nisu navikli na ovakve vrućine