U Puli obilježen Međunarodni dan beskućnika

U Puli obilježen Međunarodni dan beskućnika

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Međunarodni je dan beskućnika. Kroz Prihvatilište za beskućnike Istarske županije, koje je smješteno u Puli, u posljednjih pet godina rada prošlo je oko 70 korisnika. Rad prihvatilišta financiraju Županija i Grad Pula, a cilj je proširiti kapacitet prihvatilišta sa sadašnjih 11 na 20 osoba.

U Prihvatilištu za beskućnike Istarske županije koje se nalazi u Puli u Valturskoj ulici može biti smješteno 11 osoba, 8 muškaraca i tri žene. Prema nadležnom Zakonu u prihvatilištu mogu boraviti od 6 mjeseci do jedne godine, no po potrebi se to razdoblje može i podužiti, kaže ravnateljica pulskog Crvenog križa Jasna Vekić. Osim što im prihvatlište osigurava krov nad glavom beskućnici u njemu imaju i dužnosti poput čišćenja, peglanja, pranja, brige o vrtu te volontiranja u udrugama i ustanovama.

Iako je prema statistici prosjećan beskućnik muška osoba u 50-im godinama, Jasna Vekić ističe kako to nije pravilo jer ima sve više beskućnika mlađe populacije od 19 do 30 godina.

Uz potpuru cilj je, dodaje Vekić beskućnike vratiti u aktivan život, pa ima i puno lijepih primjera. Neki su se beskućnici uspjeli prekvalificirati te zaposliti na neodređeno vrijeme.

Kako bi nadogradili svoje usluge Prihvatlište za beskućnike u Puli je otvorilo i dnevni boravak u koji je uključeno 20-ak korisnika za koje su osigurane radionice, radne terapije te volontiranje u zajednici. Prihvatlište će zasigurno uskoro prošiti svoje kapacitete, jer zaključuje Jasna Vekić, imaju veliku potporu od Istarske županije i Grada Pule.