U rovinjsku luku ove sezone stiže 70-ak kruzera

U rovinjsku luku ove sezone stiže 70-ak kruzera

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

U rovinjsku luku ovog će ljeta uploviti 70-ak brodova na kružnim putovanjima, kruzera. Rovinj se dobro pripremio za doček većih kruzera pa posljednjih godina u tom segmentu turizma bilježi rast od čak 10 posto. Već sada najavljen je dolazak brodova na kružnim putovanjima za čak, 2019. i 202. godinu.

Sezona krstarenja u Istri počinje rano, već krajem ožujka i traje duboku u jesen, a premda do sjeverog dijela naše obale stiže znatno manje kruzera nego u Dubrovnik oni su ipak su sve brojniji. Najviše ih pristaje u Rovinj gdje ih je ove godine stiglo već 17 pa to potvrđuje da se i u tom segmentu turizma sezona značajno produžuje, ističe ravnatelj rovinjske Lučke uprave Donald Schiozi. U Rovinj stižu kruzeri takozvane srednje klase od 120 do 170 metara i s njima stiže 200-ak turista, pretežito veće platežne moći, kaže Schiozi.

U rovinjskoj Lučkoj upravi odavno su spremni za sezonu i ljudski i tehnološki, a da su dobri domaćini potvrđuju, kaže Schiozi i najave ticanja brodova već za iduće dvije do tri sezone. A recept za uspjeh je stalan kontakt s agencijama, pregovori i dogovori, kaže Donald Schiozi.

Osim kruzera, u Rovinju raste i linijski promet. Tako će Rovinj ove sezone linijskim brodovima biti spojen i s Venecijom i s Trstom, a nakon nekoliko godina pauze pokreće se i linija prema Cesenaticu i Raveni.