Četvrti Dani Mirka Kovača u Rovinju

Četvrti Dani Mirka Kovača u Rovinju

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

U rovinjskom Multimedijalnom centru sinoć su svečano otvoreni 4. Dani Mirka Kovača, posvećeni jednom od najznačajnijih suvremenih pisaca 20. stoljeća s ovih prostora, a koji je posljednjih 20 godina živio i stvarao u tom gradu.

I ovaj put na okupu su se našli prijatelji i poznavatelji Kovačeva djela koji će tijekom tri dana iznijeti svoja promišljanja na teme o kojima je govorio i pisao sam autor.

Ovogodišnji Dani Mirka Kovača obuhvatiti će razgovore s dobitnicima Nagrade Mirko Kovač za prošlu godinu a to su Damir Ovčina, Ivan Čolović, Mirjana Karanović i Hana Jušić, dva okrugla stola te svečanu dodjelu nagrada.
Od 10 najboljih jugoslavenskih filmova snimljenih u to vrijeme tri su nastala po scenariju Mirka Kovača. Lisice, Mali vojnici i Okupacija u 26 slika Lordana Zafranovića koji je s Kovačem surađivao 20 godina.

Prvoga dana, nakon svečanog otvaranja, s dobitnikom prošlogodišnje nagrade za esej Ivanom Čolovićem iz Beograda razgovarao je Tomislav Brlek a potom je prikazan je film "Ne gledaj mi u pjat".

Večeras je na rasporedu projekcija filma Dobra žena i razgovor s Mirjanom Karanović, dobitnicom nagrade za scenarij. Ovogodišnji Dani Mirka Kovača završit će u subotu u kazalištu Gandusio svečanom dodjelom nagrada koja nosi ime ovog proslavljenog pisca.