Vrsar se sve više okreće gastronomskom turizmu

Vrsar se sve više okreće gastronomskom turizmu

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

I u Vrsaru turistički rekordi. Prije nekoliko dana u tom je gradu ostvareno milijun noćenja, a izvrsne su najave i za ostatak kolovoza. Vrsar se sve više nastoji pozicionirati kao odredište izvorne tradicijske gastronomije pa se uključio u europski projekt "Uživam tradiciju".

Više od 700 tisuća kuna dobila je Turistička zajednica Vrsara za sudjelovanje u slovensko - hrvatskom projektu "Uživam tradiciju - po kulinarskoj transverzali od Panonije do Jadrana". Svrha je zaštititi nematerijalnu kulturnu baštinu, s naglaskom na kulinarstvo pa će se projektom istraživati upravo tradicija u kulinarstvu prekograničnog područja Slovenije i Hrvatske, kaže Tea Štifanić, voditeljica projekta. "Aktivnosti Vrsara će se bazirati na istraživanju povijesnih recepata, ali i živih svjedočanstava koja će poslije biti objavljena u jednoj tiskanoj kuharici, dok će se istovremeno snimiti dokumentarni film  načinu pripreme tradicionalnih jela koje će pripremati istarske kuharice na način na koji su to naučile od svojih predaka", kaže Šifanić.

Projektom su predviđene i kulinarske radionice za stanovništvo i turiste kako bi naučili pripremanje tradicionalnih jela. Natalija Vugrinec direktorica TZ-a Vrsar ističe kako se nastoji sačuvati tradicionalnu kulinarku našeg područja, stare recepte, stare načine pripreme, stare namirnice i to sve ćemo, kaže Vugrinec, naravno uklopiti kasnije u turističku ponudu.

A 30-ak vrsarskih ugostitelja spremno je prihvatiti nove ideje i uvrstiti hranu u svoje jelovnike u restoranima i konobama. Klara Trošt Lesić ugostitelj Vrsar kaže: " Mislim da je u interesu svih da se projekt implementira u praksi i ako ono svojim istraživanjima dokažu i nama daju nekakve impute koju hranu bi trebalo gostima ponuditi, nam je u interesu tu hranu uključiti, ta jela uključiti u ponudu".

Projekt "Uživam tradicju" vrijedan je više od 11 milijuna kuna i trebao bi biti gotov do kraja 2019. godine kada se očekuje i početak procesa njegove implemantacije u gastronomsku ponudu Vrsara. Tada bi taj gradić trebao postati i sve prepoznatljiviji upravo po svojoj bogatoj gastronomiji.