Da se mene pita: Iz jaslica u školu?

Da se mene pita: Iz jaslica u školu?

(iStock free photos)

Dok naši roditelji predškolaca razmišljaju treba li im dijete krenuti u školu sa šest ili sedam godina, pa i to im se čini prerano, stiže vijest da će mali Francuzi ubuduće u školu kretati već s tri! Do tada će ih roditelji svakako morati odviknuti od pelena. Što mislite o tome?

Sva djeca u Francuskoj koja do rujna 2019. godine navrše tri godine, biti će obavezna krenuti u školu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je to najavio i objasnio da je to radi bolje integracije u društvo.

"Gradeći škole ljubaznosti i ispunjenja, gradimo novu generaciju koja neće doprinositi ubilačkim impulsima', izjavio je Macron koji smatra da će ranijim odlaskom u škole djeca biti uspješnija i bolje integrirana u društvo, te da će time smanjiti osjećaj otuđenja mladeži koja se zbog toga okreće islamskom terorizmu, pišu francuske novine.

U Francuskoj je trenutno škola obavezna od šeste godine, a 98 posto trogodišnjaka obuhvaćeno je predškolskim odgojem. Bez obzira na to, od nove školske godine, u rujnu 2019. vrtići više neće biti mjesta zadužena za čuvanje i odgoj djece, već prave škole u kojima će djeca učiti jezik i - kako tvrdi francuski predsjednik - procvjetati!

Psiholog i savjetnik francuske Vlade Boris Cyrulnik je izjavio da su današnji trogodišnjaci puno zreliji od prethodnih generacija, te da su znanstvena istraživanja pokazala kako ranija stimulacija djece, od početka života do pete godine, pridonosi uspjehu u školi. To se naročito odnosi na djecu iz obitelji slabijeg ekonomskog statusa.

 Francuzi će stoga zaposliti još barem 800 učitelja da bi osigurali dovoljan broj nastavnika za nove učenike, te organizirati trodnevni seminar na kojemu će se raspravljati o budućnosti odgoja i obrazovanja od najmlađe dobi. Spomenimo još i to da u Francuskoj država plaća jaslice i vrtiće čim se majke vrate na posao, a osim toga nude i neke druge pogodnosti za obitelji s djecom, te je prema stopi nataliteta u samom europskom vrhu.

Još ne znamo kako će ovu novinu u obrazovnom sustavu Francuske prihvatiti roditelji i djeca, a a vas pitamo što mislite o tome? Bez obzira na to što je francuski predsjednik motiviran željom za smanjenjem utjecaja slamskog fanatizma i potencijalnog terorizma, kakvom se vama čini ideja da trogodišnjaci krenu u škole? O tome ovoga četvrtka razgovaramo u emisiji "Da se mene pita."

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 25.10.2018. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 01.11.2018. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Lojalnost firmi
Četvrtak, 18.10.2018 13:15

Da se mene pita: Turizam 365
Četvrtak, 11.10.2018 13:15

Da se mene pita:Kome smeta znanje?
Četvrtak, 04.10.2018 13:15

Da se mene pita: Manji PDV - niže cijene?
Četvrtak, 27.09.2018 13:15