30 godina - od skupine navijača do pokreta s kojim se Rijeka ponosi

30 godina - od skupine navijača do pokreta s kojim se Rijeka ponosi 30 godina - od skupine navijača do pokreta s kojim se Rijeka ponosi
Foto: Korado Vujnović / Radio Rijeka Foto: Korado Vujnović / Radio Rijeka
Foto: Korado Vujnović / Radio Rijeka Foto: Korado Vujnović / Radio Rijeka
Foto: Korado Vujnović / Radio Rijeka Foto: Korado Vujnović / Radio Rijeka

Foto: Korado Vujnović / Radio Rijeka

Nitko od osnivača nije mogao ni zamisliti da ćemo se 30 godina kasnije okupiti ovdje u Guvernerovoj palači i da ćemo u gradu i županiji imati status koji imamo. Ono što je ta skupina tada pokrenula, preraslo je u pokret u gradu na Rječini s kojim se svi ponose, čulo se u Guvernerovoj palači.

9. svibnja 1987. godine osnovana je riječka navijačka skupina Armada. Nekolicina nogometnih zanesenjaka, vođena ljubavlju prema Rijeci, klubu i gradu, osnovali su na terasi Robne kuće RI navijačku skupinu. Njih 12 nazočili su i današnjoj svečanoj konferenciji u Guvernerovoj palači.

Imao sam privilegiju biti dio te ekipe koja je prva počela organizirano ići na domaće i gostujuće utakmice. K tome, imao sam čast biti za stolom kada je došao naš prijatelj Edgar Raucher i rekao: 'Mislim da imam dobro ime, mogli bi se zvati Armada.' Bilo nas je 15-ak za tim stolom i svi smo se složili. I evo nas, 30 godina kasnije slavimo obljetnicu koja bi, zahvaljujući sjajnim igrama Rijeke, mogla biti začinjena na najbolji mogući način, rekao je jedan od osnivača Alen Fućak.

No, nije tada nitko mogao ni sanjati da će u godinama koje su uslijedile Armada iz obične navijačke skupine prerasti u jednog od bitnih čimbenika gradskog identiteta.

Ne, nismo ni slutili. Tek nekih 20 godina kasnije sudjelovao sam na jednom okruglom stolu na kojem je predavač rekao: 'Za identitet ovoga grada možda je najviše napravila Armada.' Volim reći da je Armada bila prva organizirana skupina koja je jasno uzviknula: Volim Rijeku! Prije je uvijek u gradu vladao neki stav kako ništa ne valja, ni ovo ni ono. Ne! Armada je skupina koja je rekla 'volimo Rijeku' i to je manifestirala na stadionima diljem one bivše države i ove naše danas, rekao je Fućak.

Prvo organizirano gostovanje pod imenom Armada bilo je ono 9. svibnja 1987. na finalu kupa tadašnje države protiv Hajduka u Beogradu.

Tada smo već naučili u kojim će se marginama naš klub kretati. Ukraden nam je tada kup i stvoreno je jedno veliko i nama zabavno rivalstvo. Nitko od osnivača nije mogao ni zamisliti da ćemo se 30 godina kasnije okupiti ovdje u Guvernerovoj palači i da ćemo u gradu i županiji imati status koji imamo. Ono što je ta skupina tada pokrenula, preraslo je u pokret u gradu na Rječini s kojim se svi ponose. Među nama su danas i oni mlađi, koji će ponijeti najveći teret u idućih 30 godina. Ovdje su i predstavnici našeg kluba zbog kojeg postojimo i zbog kojih ćemo, najvjerojatnije, za dva tjedna zapaliti grad i proslaviti naslov prvaka, rekao je glasnogovornik Armade Denis Povh, a veliki pljesak dobili su pritom predstavnici kluba Dean Šćulac, Matjaž Kek Ivan Mance te igrači Mate Maleš, Andrej Prskalo i Stefan Ristovski.

Armada je kroz ova tri desetljeća prošla kroz mnoge medijske rubrike, od crne kronike do sporta, ali često i bila sudionikom brojnih humanitarnih akcija te izašla iz okvira obične navijačke skupine. Stoga ne čudi što su se pokroviteljstva proslave prihvatili Grad i Županija.

Znam da Kek ne voli da o tome govorimo, ali svi vjerujemo da ćemo ovu vašu vrijednu godišnjicu na najbolji mogući način zaokružiti kroz ova dva tjedna. Izrasli ste u navijačku skupinu vrijednu divljenja i pažnje. Riječani su i prije pratili klub, ali sve se to promijenilo u posljednjih 30 godina. Već 17 godina s ove pozicije pomažem koliko mogu, nekad pomalo i zaiskri među nama, to je logično, ali uvijek smo pronašli zajednički jezik. Najvažnije je da smo uvijek beskompromisno bili na strani Rijeke. U ovih 17 godina svjedočio sam usponima i padovima, ali i u onim najtežim trenucima, kada nas je oko kluba ostalo svega nekoliko, Armada je uvijek bila tu, i na vas se uvijek moglo računati. Vjerujem da će ovaj vikend, u kojem se održava vaša proslava i utakmica koju svi s nestrpljenjem očekujemo, ali i ono što slijedi, biti nezaboravni dani u našem gradu, rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Uz Grad, pokrovitelj manifestacije je i Županija primorsko-goranska. 

Ovo je 30 godina od punoljetnosti Armade. Stasala je ona i ranije, ispod sata na Kantridi. Sjećam se kad smo tamo navijali, onda je daleko veći broj ljudi navijao za protivničku momčad nego za Rijeku, jer se tek stvarao identitet navijačke skupine. Danas cijeli grad i županija dišu s klubom, i duboko se nadam zajedno s vama, i vjerujem, da ćemo proslaviti prvu titulu prvaka Hrvatske, rekao je župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

U 19 sati izaslanstvo Armade položit će vijenac na spomen-ploču palim pripadnicima u Domovinskom ratu na stadionu na Kantridi. U 20 sati i 27 minuta na zapadnoj tribini stadiona počet će bakljada kojoj će se istovremeno priključiti navijači u mnogim riječkim kvartovima.

Komentari