Festival europske kratke priče bit će i u Rijeci

Festival europske kratke priče bit će i u Rijeci

Foto: europeanshortstory.org

Festival europske kratke priče (FEKP) okupit će, od 27. svibnja do 1. lipnja, u Zagrebu, Rijeci i Samoboru niz istaknutih inozemnih i domaćih autora, oko teme nasljeđa koja će se kroz čitanja, razgovore, promocije, druženja, sagledati u kontekstu aktualnog trenutka.

Roman Simić, kreativni direktor Festivala, objasnio je kako se FEKP ove godine bavi svim onim temama koje ih se "apsolutno tiču", a gdje je nasljeđe shvaćeno kao ono oko čega se u Hrvatskoj i Europi posljednjih godina 'lome koplja', geografije, povijesti, nacije, kulture, spola, roda, svjetonazora, klase, rase, obitelji.

"Nasljeđe može biti puno toga, nasljeđujemo jezik, boju kože, povijest, priču svoje obitelji, kulturu, svjetonazor. Od nekog nasljeđa se možemo osloboditi, od nekoga ne možemo ili ne želimo, a nama je zanimljivo progovoriti o svemu što jesmo i što ostavljamo generacijama iza nas", rekao je Simić na konferenciji za novinare.

Ivan Jozić s FEKP-a je iz riječkog programa izdvojio je razgovor naslovljen "Pisati o sebi" u okviru kojega će Zoran Ferić i Damir Urban pokušati razjasniti nesporazume koji se često događaju oko toga koliko je nešto autobiografsko u pričama, romanima, pjesmama koje pišu.

Kratku priču vodi kao formu koja od samog postanka služi za prenošenje priče o tome tko smo, no i predaje priču onima koji dolaze iza nas. Tema nasljeđa odredila je i odabir gostiju koji će sudjelovati na ovogodišnjem, 17. izdanju Festivala. 

Među ovogodišnjim gostima ističe se američka autorica srpskih i slovenskih korijena Tea Obreht, dobitnica Nagrade Orange za prvijenac, roman "Tiger's wife" koji je bio i proglašen bestsellerom New York Timesa. Objavljuje u New Yorkeru (koji ju je uvrstio na popis 20 najboljih američkih pisaca mlađih od 40 godina), Atlanticu, Harpersu i Guardianu.

Na Festival dolazi i dobitnik Bookerove nagrade, britanski autor Ben Okri, čija su djela, prepoznatljiva po magijskom realizmu, prevedena na dvadesetak jezika. Rođen je u Nigeriji, a nakon studija u Velikoj Britaniji ostaje raditi u Londonu. Uspoređuju ga Marquezom i Rushdiejem.

Detalje o programu Festivala pronađite ovdje, a kad sve krene možete ga pratiti ovdje.

Bit će tu i velška spisateljica Carys Davies, dobitnica prestižne 'kratkopričaške' nagrade Frank O'Connor te jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije, Ignacio Martínez de Pisón, koji je često na filmovima surađivao sa španjolskim redateljima, primjerice slavnim Fernandom Truebom.

Ukrajinski pisac Andrej Kurkov, najpoznatije svjetsko ime suvremene književnosti na ruskom jeziku i autor više od dvadeset knjiga, u Zagrebu će predstaviti svoj novi roman "Zakon puža". "Priče tog ukrajinskog autora rođenog u Rusiji obiluju groteskom, satirom, nadrealnim i morbidnim, a tematizira tranzicijski period i jedan je od najcjenjenijih autora iz tog podneblja", rekao je Sven Popović s Festivala.

Festivalska publika imat će se prilike upoznati i s belgijskom autoricom Rachidom Lamrabet, koja se u svojim romanima i pričama bavi sudbinom imigranata marokanskog podrijetla (odakle je i ona) te sudarom dviju kultura. Zalaže se za pravo žena muslimanske vjeroispovijesti da nose burku.

Gosti su još talijanski autor Flavio Soriga, najmlađi predstavnik sardinskog književnog vala, Jan Carson iz Sjeverne Irske, Carlos Fonseca iz Kostarike, koji glasi za jednog od najperspektivnijih južnoameričkih autora današnjice te nagrađivani pisci Inga Žolude iz Latvije, Suzana Tratnik iz Slovenije i Vladimir Arsenijević iz Srbije.

U okviru Festivala bit će proglašeni pobjednici festivalskog natječaja,  29. svibnja u Teatru &TD u Zagrebu. Čitanje pobjedničke priče tradicionalno će zatvoriti festival. Pobjednik odlazi na nagradni dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu u Latviji, druga nagrada je rezidencija Kurs u Splitu, a treća besplatna radionica Centra za kreativno pisanje za kratku priču.

Za kraj Festivala ostavljen je i program "6 za put: pokretne slike i granice", u okviru kojega će se prikazati šest kratkih filmova na temu nasljeđa. Riječ je o suradnji šest međunarodnih književnih festivala te pjesnika i filmaša iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada, Tobaga i Hrvatske.

Komentari