HDZ: Tko je dozvolio utovar stoke u riječkoj luci?

HDZ: Tko je dozvolio utovar stoke u riječkoj luci?

Foto: Miro Naranđa/Radio Rijeka

Nakon što je noćas iz riječke luke isplovio brod Polaris 2 s gotovo 2 tisuće grla stoke, iz HDZ-a od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine traže odgovor na pitanje tko je dozvolio ukrcaj stoke u Rijeci gdje luka ne zadovoljava uvjete za takvu vrstu tereta.

Jedina luka,odnosno terminal za promet živih životinja u RH koja ima sve uvjete i koja je odobrena od Europske komisije jest terminal Bršica. U Bršici postoji specijalizirana obala koja životinjama omogućava prirodan prijelaz s jednog prijevoznog sredstva na drugo, kapacitete za prihvat stoke, veterinarsku službu i druge uvjete za siguran utovar i istovar životinja.

Stoga želimo doznati od ministra poljoprivrede odgovore na pitanja tko je dopustio utovar 1800 junadi u Rijeci, zašto je to učinio i pod čijim pritiskom je to učinjeno, stoji u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Odbora za medije HDZ-a Mladen Pavić, inače doktor veterine.

Polaris 2 trebao je otploviti još prije tri dana, prekjučer ali zadržan je radi istrage o smrtnom slučaju 27-godišnjeg Riječanina koji je radio na ukrcaju stoke na brod. Ručno prebacujući i slažući bale sijena, propao je kroz otvor između zaštitne ograde, pao na drugu palubu i umro na mjestu od višestruke ozljede glave.

Zapovjednik broda, 36-godišnji Sirijac, bio je zadržan u riječkom istražnom zatvoru zbog sumnje da je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a zbog mogućnosti bijega, jer je strani državljanin, sudac istrage odredio je jednomjesečni pritvor. Uz jamčevinu, sud mu je sinoć dopustio izlazak iz istražnog zatvora, pa je brod noćas isplovio iz riječke luke.

Brodovi za prijevoz stoke od 1982. ne dolaze u riječku luku, već se prekrcaj stoke obavlja na specijaliziranom terminalu Bršica u Istri, koji je preplitak za gaz Polarisa 2. Stoga se ukrcaj stoke obavio u riječkoj luci, u kojoj se brod, zbog nesretnog slučaja, zadržao dulje od planiranog.

Komentari