Kava s Miškovićem: obitelj, posao i život u Nigeriji, rođendan s Mamićem...

Kava s Miškovićem: obitelj, posao i život u Nigeriji, rođendan s Mamićem... Kava s Miškovićem: obitelj, posao i život u Nigeriji, rođendan s Mamićem...
Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka

Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka

Na jutarnju kavu stigao nam je ove subote predsjednik HNK-a Rijeke Damir Mišković. Iako je redovit gost u našem sportskom programu, ovo mu je prvi intervju u pet godina, otkako radi odličan posao s Rijekom, u kojem se ne govori samo o nogometu, već i o radu u Nigeriji, obitelji, prijateljima...

S Kekom na burek
Kakav odnos Mišković ima s trenerom Rijeke Matjažem Kekom, kako se slažu hladni Štajerac i temperamentni, uvijek nasmijani Mediteranac? Odlično, kaže Damir Mišković. Odnos im je iskren, obojica vole reći što misle i poštuju se. Nakon jedne od utakmica u Rijeci, kasno navečer, s Kekom i suradnicima otišao je i na burek i jogurt u jednu pekaru na Turniću. Toga, kaže, u Nigeriji nema.

Damir Mišković, kaže, ne voli baš biti u medijima. Ali naši slušaoci, gledaoci, čitaoci očito ga vole i žele čuti, vidjeti i čitati. Ostvario je riječki san, dobro se osjeća, kaže, jer voli što je Rijeka svima pokazala da se u nekoliko godina može napraviti velik, dobar posao. Puno je stresa u vođenju uspješnoga kluba, kao i na poslu u Nigeriji, ali Mišković tvrdi da voli raditi i uživa kada su ljudi oko njega sretni s onime što radi.

Jedan Miškovićev dan obično traje 18-20 sati. U Nigeriji vodi tvrtku koja ima koncesiju u četiri luke, koje pružaju logistiku naftnim bušotinama na kopnu i na moru. Blizu tih luka za radnike osnovani su kampovi za radnike: imaju sve što im treba za život - trgovine, restorane, čak i kina. Izvan kampova, govori Damir Mišković, baš i nije sigurno, pa mora imati policijsku pratnju i voziti se u blindiranome automobilu. Doživio je čak i pucnjave, otmice i druge neugodne situacije. Unatoč svemu, Nigeriju naziva drugim domom.

Jednom godišnje trilogija Kum
Predsjednik HNK-a Rijeke u ono malo slobodnoga vremena voli i glazbu. Dijete je diska, najviše voli funk. I filmove stigne gledati, a najmanje jednom godišnje pogleda trilogiju Kum zbog načina na koji je prikazano kako se obitelj nekada poštovala.

S takvim životnim ritmom Mišković, kaže, u zadnjih desetak godina i ne zna za godišnji odmor. Odlično je kad "uhvati" dan, dva slobodno i to vrijeme provede s obitelji koja mu puno znači. Posebno ističe suprugu i dvije kćeri, ali za Božić i Uskrs tradicionalno se okuplja cijela obitelj, pa za stolom bude i tridesetak ljudi. Iako ga od Rijeke i prijatelja odvajaju tisuće kilometara, ali i tisuće na računu, odnosi iz mladosti nisu se puno promijenili: s društvom se uvijek rado nađe u konobi, uz čašu vina i opuštenu atmosferu.

Mediteranska hrana u Nigeriji
I u Nigeriji, gdje provodi najviše vremena, Mišković jede mediteransku hranu. Voli ribu, meso, paštu, janjetinu... "Zelenjava" mu baš i nije draga, a u dobroj je formi zahvaljujući redovitome vježbanju. Posebno uživa u plivanju.

Poduži razgovor, iako nogomet nije bio u prvome redu, bez nogometnih tema nije mogao proći. Od veselja i euforije koju i Damir Mišković proživljava uz odlične rezultate Rijeke, čije utakmice redovito prati, ako ne uživo, onda putem ekrana, do odnosa sa Zdravkom Mamićem i ostalima iz hrvatskoga nogometa. Zanimanje medija pobudilo je Mamićevo pojavljivanje na proslavi Miškovićeva 50. rođendana, ali, objašnjava naš gost, to nije ništa neobično. Pozivnice su, baš kao i za svaku Bijelu noć, dobili predstavnici svih klubova HNL-a, no nisu se svi odazvali.

Rivalstvo i natjecateljski duh među nogometnim klubovima normalna su stvar i moraju postojati, ali Miškovićeva je želja da vodstva klubova surađuju, da mogu sjesti za isti stol i da postoji zajedništvo. U odnosu sjevera i juga - Rijeke i Splita događaju se trenutno ružne stvari, kaže Mišković i dodaje da ne vidi razloge za mržnju iz bilo kojih redova. I dalje će raditi na tome da borba bude isključivo sportska, samo na terenu, ali bez uvoda i nastavaka prije i poslije nogometnih utakmica.

Još puno zanimljivih detalja ispričao je predsjednik HNK-a Rijeke Damir Mišković Robertu Ferlinu u emisiji Kaf'e, poslušajte:

Kaf'e: Damir Mišković, pripremio Robert Ferlin

Komentari