Književna nagrada Drago Gervais: u potrazi za novim autorima

Književna nagrada Drago Gervais: u potrazi za novim autorima

Foto: GKR

Natječaj za Književnu nagradu Drago Gervais otvoren je od 18. travnja do 31. svibnja. I u ovom ciklusu traže se najbolji autori u dvije kategorije, od kojih je jedna za najbolje neobjavljeno književno djelo. Natječaj provodi Gradska knjižnica Rijeka.

Novi ciklus Književne nagrade Drago Gervais počinje 18. travnja, na Gervaisov rođendan, javnom objavom natječaja. Rok za predaju radova je 31. svibnja, a rezultati će biti objavljeni 30. rujna 2017. na web-stranici Grada Rijeke.

Grad Rijeka dodjeljuje književnu nagradu Drago Gervais za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: za najbolje neobjavljeno književno djelo te za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika.

Nagrada se sastoji od novčane nagrade, u svakoj kategoriji 20.000 kn neto, i posebnog priznanja. U kategoriji neobjavljenog književnog djela autoru pripada pravo na objavljivanje književnog djela na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke. 

U lokalnom smislu Književna nagrada Drago Gervais kontinuirano od 1962. godine valorizira i potiče stvaralaštvo na čakavskom narječju što je izrazita vrijednost u današnjoj Europi. S druge strane, "Gervais" nagrađivanjem radova koji pred povjerenstvo dolazi iza "vela neznanja" traži i nove talente čime se čuva objektivnost i podiže umjetnička kvaliteta. Postojanje ovakve nagrade je raritet na nacionalnoj mapi, naglasio je pročelnik Odjela za kulturu riječke gradske uprave Ivan Šarar.

Komentari