Lipa pamti: Prijavite umjetničke projekte u javnom prostoru

Lipa pamti: Prijavite umjetničke projekte u javnom prostoru

Foto: MC Lipa pamti

Memorijalni centar Lipa pamti poziva umjetnike da prijave privremene projekte koje bi postavili u javnom prostoru Lipe, mjestu tragičnog stradanja civila 30. travnja 1944. godine. Poziv je otvoren do 25. srpnja.

Mjesto izvođenja projekata su javni prostori u Lipi, mjestu sa stotinjak stanovnika, u zaleđu grada Rijeke, na granici Hrvatske sa Slovenijom.

Program se provodi u partnerstvu s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i TD Rijeka 2020 d.o.o., kao dio programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Tijekom Drugog svjetskog rata mjesto je bilo poprištem nacističkog zločina protiv čovječnosti pa je danas zaštićeno kao kulturno dobro u kategoriji memorijalnih mjesta. Zato predloženi umjetnički projekti moraju biti privremeni, uklonjivi i neinvazivni prema javnom prostoru.

Memorijalni centar Lipa pamti otvoren je 2015. kao područna jedinica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Centar je posvećen komemoriranju stradanja koje se u Lipi dogodilo 30. travnja 1944. kada su nacisti i fašisti ubili 269 mještana, uglavnom žene, djecu i starce te čitavo mjesto spalili. Pored razvijanja kulture sjećanja, Centar je usmjeren komuniciranju antiratne poruke te širenju univerzalnog apela savjesti.

Naziv projekta je "Prepoznavanje odsustva", a organizatori očekuju da se sudionici inspiriraju pitanjima: "Kako iscrtati obrise praznine koja je stradanjem uslijedila? Kako odsustvo stradalih Lipljana učiniti dijelom našeg postojanja danas? Kako pojmiti nepojmljivo te prikazati ono što se ne može prikazati?"

"Polazeći od pretpostavke kako širenjem granica umjetnosti širimo i granice spoznaje, prednost će se davati prijedlozima koji afirmiraju eksperimentalne i intermedijske umjetničke prakse", stoji u pozivu. Više o natječaju doznajte u nastavku:

Komentari