Mjesec astronomije u Astronomskom centru Rijeka

Mjesec astronomije u Astronomskom centru Rijeka Mjesec astronomije u Astronomskom centru Rijeka
Foto: Astronomski centar Rijeka Foto: Astronomski centar Rijeka

Mjesečeve mijene (Foto: Astronomski centar Rijeka)

Travanj je Međunarodni mjesec astronomije. Uz to, Astronomski centar Rijeka slavi i osmi rođenda, pa su pripremili bogat program koji traje od 4. do 29. travnja. Pogledajte: zašto biste gledali u zvijezde?

Podsjećamo: cijena ulaznica za planetarij je 20 kuna za odrasle te 10 kuna za djecu, studente i umirovljenike, a ulaznice za zvjezdarnicu koštaju 10 kuna. 

U trećem tjednu, od 18. do 22. travnja u digitalnom planetariju pripremili su poseban program uz školske praznike. Svakoga dana, od 17 sati, na programu je film "Neukrotivi Svemir - izvor života". U filmu napuštamo Zemlju kako bi vidjeli mjesta rođenja i umiranja zvijezda, putujemo preko ruba Mliječne staze do nezamislivog broja galaksija. Saznajemo više o povijesti astronomije, izumu teleskopa te o današnjim divovskim teleskopima koji omogućuju istraživanje još dubljeg Svemira.

Dan planeta Zemlje prvi put je obilježen 22. travnja 1970. na sveučilištima SAD-a, a danas se obilježava u 190 zemalja svijeta. U Hrvatskoj se obilježava od 1990. godine.

22. travnja, uz Dan paneta Zemlje bit će premijerno prikazan show "Vrijeme u astronomiji", a svi posjetitelji te će večeri vidjeti i Astrognoziju, laser show u parku ispred Centra. Vrijeme u astronomiji je prezentacija namijenjena publici starijih osnovnoškolaca i starijima, a prikazuje kako smo, praćenjem prividnog gibanja Sunca, Mjeseca i ostalih astronomskih objekata došli do kalendara.

"Nebo budućnosti" je novi show pripremljen za digitalni planetarij, a tema je kretanje zvijezda oko središta Mliječne staze. Publika će doznati više o orijentaciji na nebu, gibanjima zvijezda i o promjenama oblika zviježđa tijekom desetke tisuća godina budućnosti. Preporučena publika su starini osnovnoškolci, srednjoškolci i odrasli. 

Mjesec travanj je proglašen Međunarodnim mjesecom astronomije 2012. godine. Popularizacija astronomije je osnovni cilj, a osim promatranja zvijezda i popularnih predavanja preporučeno je organizatorima slaviti astronomiju zvjezdanim zabavama, glazbenim i umjetničkim izvedbama. Astronomski centar Rijeka Mjesec astronomije obilježava od prve godine. 

Detalje programa trećeg tjedna potražite u nastavku:

Komentari