Mjesec borbe protiv raka: Želim biti roditelj!

Mjesec borbe protiv raka: Želim biti roditelj!

Foto: HZJZ / Facebook

Liga protiv raka Primorsko-goranske županije tradicionalno obilježava 'Studeni - mjesec borbe protiv raka' raznim aktivnostima, a ove godine obilježava i značajan jubilej: 50 godina neprekinutog rada u županiji.

"Roditeljstvo i plodnost tijekom i nakon liječenja raka" je tema o kojoj će, u riječkoj Gradskoj vijećnici, u srijedu, 22. studenoga, od 18 sati, govoriti dr. Ingrid Belac Lovasić.

91 osoba umrla je od raka u PGŽ u 2016. godini, a u istoj godini otkriveno je 5.658 novo oboljelih, što je blago povećanje u odnosu na godinu ranije.

Zahvaljujući izvrsnom odazivu na prevencijske preglede, broj je često veći jer se ljudi ranije javljaju liječniku, što je dobro, kaže predsjednica županijske Lige protiv raka, primarijus dr. Ira Pavlović Ružić i dodaje da imuno terapija, biološka terapija, svima zvuči bolje nego mistificirana kemoterapija. "Rezultati su isto tako jako dobri, što ljudima ipak daje pozitivu. I onima koji će ići na zdravije sisteme liječenja i onima koji se drže klasične medicine", zaključuje.

Niz javnoznanstvenih i stručnih predavanja u Vijećnici Grada Rijeke: 7., 15., 22. i 29. studenoga, posvećena su novim aspektima liječenja, kvaliteti života hemato-onkoloških bolesnika, roditeljstvu nakon liječenja raka i tome što znači klinička prevencija. 

"Pozivamo svo naše građanstvo da dođu na predavanja koja su javna. A nakon svakog predavanja imamo organiziranu živahnu i živu diskusiju u kojoj možete pitati što god vas zanima", istaknula je Pavlović Ružić.

Osim u Rijeci, predavanja će se održati i u podružnicama u Malom Lošinju, Delnicama, Krku i Crikvenici te u Udruzi "Nada".

Komentari