Obersnel vatrogascima najavio veće plaće i kupovinu novih vozila

Obersnel vatrogascima najavio veće plaće i kupovinu novih vozila Obersnel vatrogascima najavio veće plaće i kupovinu novih vozila
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Kišni dan je za vatrogasce napokon miran (Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka)

S prvom rujanskom kišom stiglo je i lakše vrijeme za vatrogasce. Riječki se tim vratio s požarišta na Velebitu i u Dalmaciji, a danas ih je posjetio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Tijekom srpnja i kolovoza krenuli su u pomoć na šest velikih intervencija.

Po dvanaestorica vatrogasaca iz riječke Javne vatrogasne postrojbe, zajedno s vatrogascima iz Opatije i Krka, izmjenjivali su se tijekom srpnja i kolovoza na gašenju dalmatinskih požara. 

Vatrogasci su ove godine imali 950 intervencija, od toga 500 požara, a njih 180 gorjelo je na otvorenom prostoru. "Sreća prati odgovorne", istaknuo je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinko Mance te dodao da velikih požara nije bilo jer su trava, makija i šuma ugašeni odmah u začetku.

Riječki su vatrogasci tako tijekom srpnja i kolovoza krenuli u pomoć na šest velikih intervencija. Deset posto ljudstva, odnosno dvanaestorica vatrogasaca, izmjenjivala su se 25 radnih dana na izravnom angažmanu na požarištima od Makarske, preko Splita, Kistanja, Drniša i Benkovca do sjevernog Velebita. Povukli su se prije dva dana, 30. kolovoza. "Pokazali smo znanje, snagu i umješnost. Gdje god su došli naši dečki, požar je ugašen i predan domaćim snagama na čuvanje", naglasio je Mance.

Neki od stotinjak vatrogasaca koji su se izmijenili na požarištima redali su impresije: "Imamo iskustva s kršem, skačemo kao koze i znamo takva brda, pa su nas domaći rado dočekali." "Najveći su problem bile velike vrućine, kiše tamo nije bilo od Uskrsa." "Kada vidiš tako velike požare, na tako puno mjesta, jednostavno daš sve od sebe." "Suze zahvale tih ljudi kad se vrate kućama ti sve govore." "Riječki vatrogasci, kad se pojave odrade posao. Ulazimo u požar, napravimo prosjeke i tu ga zaustavljamo. Ali treba napomenuti da se ti požari gase sada, a ne ljeti. Treba jako, jako puno raditi na preventivi."

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je, uz zahvalu, istaknuo i ponos dok je od svjedoka velikih požara slušao pohvale riječkim dečkima. "Činjenica je da ste tako dobri i zbog dobrog preventivnog djelovanja", rekao je Obersnel te za iduću godinu najavio kupovinu pet novih vozila za gradske intervencije te dva nova vatrogasna vozila za šumske intervencije. "Da ne ostane samo na hvali, namjeravamo uložiti i u vaše plaće. U proračunu za iduću godinu naći ćemo mogućnosti za povišicu", rekao je riječki gradonačelnik te vatrogascima još jednom zahvalio za sigurnost koju pružaju građanima. 

Poslušajte prilog Neve Funčić i dojmove vatrogasaca:

Obersnel posjetio vatrogasce Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, pripremila Neva Funčić

Dojmovi vatrogasaca, pripremila Neva Funčić

Komentari