Oleg Mandić, posljednji dječak iz Auschwitza: Nikoga ne mrzim

Oleg Mandić, posljednji dječak iz Auschwitza: Nikoga ne mrzim Oleg Mandić, posljednji dječak iz Auschwitza: Nikoga ne mrzim
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Oleg Mandić s majkom i bakom u Auschwitzu / osobna arhiva

U prepunoj riječkoj gradskoj vijećnici predstavljena je knjiga "Oleg Mandić - Posljednji dječak iz Auschwitza", koju je po Mandićevu kazivanju napisao novinar tršćanskog dnevnika "Il Piccolo" Roberto Covaz. Knjiga je prvotno tiskana u Italiji, a u Rijeci je predstavljeno hrvatsko izdanje.

Crvena armija je 27. siječnja 1945. oslobodila zatvorenike iz zloglasnog logora Auschwitz. Među njima su bili i članovi obitelji Mandić: baka, majka i Oleg, tada dvanaestogodišnji dječak. Izašli su iz logora u posljednjoj grupi, 2. ožujka 1945. godine u podne. Oleg je izašao posljednji, za njim su se zatvorila željezna vrata. Knjiga donosi njegovu priču.

Hrvatsko izdanje su u gradskoj vijećnici predstavili gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista PGŽ Dinko Tamarut te publicist Neven Šantić.

Oleg Mandić je kao 12-godišnji dječak posljednji živ izišao iz zloglasnog logora. O tim je strahotama prvo dugo šutio, a sada neumorno i stalno svjedoči. "Uvjeren sam da mladima treba govoriti", kaže Mandić. "Holokaust je progon protivnika njemačkog nacističkog režima u 2. svjetskom ratu. Često se identificira s progonom Židova jer ih je najviše stradalo među nepodobnim osobama koje je nacizam proganjao. Ja sam među onim drugim kategorijama stradalih u Auschwitzu, također u holokaustu. Zašto ja to pronosim? Zato što je to jedna tragedija, i ono što se dogodilo i što se događa. I to što se malo-malo neki političari pojave, jednom godišnje, pa kažu evo smo se sastali ovdje da se ne bi nikad ponovilo. Vraga se neće dogoditi, svaki dan smo svjedoci da se to događa!", priča danas 84-godišnji Opatijac Mandić, novinar i publicist.

"Okrenite se okolo", dodaje. "Ne trebamo govoriti o našim nevoljama koje su se događale zadnjih 25 godina; pogledajte Siriju, Gabon, Južnu Ameriku osamdesetih, i tako dalje, nažalost. Ja nisam fantast. Ja znam da će se opet dogoditi. Ali ja sam i optimist pa živim u nadi da će ovo moje stalno govorenje doći do uha nekog djeteta koje će narasti, pa će možda imati mogućnosti da utječe negdje, pa da bar jedanput manje se ponovi", kaže Mandić.

Često je ponavljao da je baš zbog logorskog iskustva imao prekrasan život. Ono najgore dogodilo se još u djetinjstvu i vrlo je rano naučio razlikovati bitno od nebitnog. I poštivati ljude. "Ja poštujem svakog, za mene je čovjek čovjek", kaže Mandić i ističe da razlikuje dobrog čovjeka od zlog, ali ni takvog nije nikad mrzio. "Smatram da je mržnja sjeme iz kojeg se rađaju najveća zla u svijetu. To je najgluplje u čitavoj toj stvari - budući da mržnja rađa mržnju, stvara vrtlog koji je bez prestanka. Ali na mržnju možeš utjecati, svatko može svoju mržnju snagom volje ukloniti. Ja sam to shvatio u dobi od 14 godina, i ja nikad nisam mrzio. Ja nikoga ne mrzim, i to neka bude poruka svim mladima!",rekao je Mandić na predstavljanju knjige svojih svjedočenja iz Auschwitza.

Poslušajte:

Oleg Mandić: Da se bar jedanput manje ponovi, pripremila Neva Funčić

Oleg Mandić: Nikoga ne mrzim, pripremila Neva Funčić

Komentari