Otvoren natječaj za volontere godine

Otvoren natječaj za volontere godine

Foto: Udruga SMART

U sklopu obilježavanja Međunarodni dan volontera Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka s partnerima raspisala je natječaj za izbor najboljih volontera, organizatora volontiranja i školskih volonterskih klubova.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine proglasila je 5. prosinca Međunarodnim danom volontera s ciljem skretanja pažnje na važnost volonterstva i volontera za razvoj društva. Volonterstvo je dobrovoljna aktivnost, prije svega sloboda izbora, a sloboda jest osnovna težnja ljudske civilizacije i obilježje demokracije.

Volontiranje donosi brojne koristi našem društvu, korisnicima volonterskih aktivnosti kao i samim volonterima. Ono jača solidarnost, povezanost i povjerenje unutar zajednice, utječe na veću zapošljivost i bolje zdravlje pružatelja i primatelja volonterskih usluga, doprinosi pozitivnim društvenim promjenama i razvija humanije društvo odgovornih građanki i građana.

Nagradu za "Volontere godine", usmjerenu na veću vidljivost i prepoznatost volontera i volonterskog rada, Udruga Smart raspisuje u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom. Uz nagradu pojedincima Udruga SMART – Volonterski centar Rijeka samostalno dodjeljuje i nagradu "Organizator volontiranja 2018." i "Školski volonterski klub 2018.", kojima je cilj promocija kvalitetnih volonterskih programa sa smislenim volonterskim aktivnostima, te dobre prakse uključivanja učenika, roditelja i volontera iz zajednice u volonterske aktivnosti unutar i izvan odgojno – obrazovnih ustanova.

Kao i ranijih godina po objavljenom javnom pozivu za nominaciju kandidata za volontere godine, tročlana komisija sastavljena od predstavnika Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Udruge SMART će odabrati tri volontera s područja grada Rijeke i tri s područja Županije kojima će biti uručene nagrade za njihov volonterski angažman tijekom 2018. godine te će predstavnice i predstavnici SMART-a odabrati organizaciju koja će primiti nagradu "Organizator volontiranja 2018" odnosno ustanovu koja će primiti nagradu "Školski volonterski klub 2018".

Detaljna uputstva za nominaciju i nominacijski obrasci mogu se preuzeti na internetskoj stranici Grada Rijeke i na mrežnim stranicama Primorsko-goranske županije, Udruge SMART – Volonterskog centra Rijeka ili zatražiti putem e-maila smart@smart.hr.

Natječaj je otvoren od 15. do 29. listopada 2018., do 15 sati (za osobno donošenje nominacija u ured SMART-a). Dodatne informacije mogu se dobiti na brojeve telefona 051/332-750 ili 051/586-551.

Komentari