Premijera "Mizantropa": je li baš istina ono što želimo čuti?

Premijera "Mizantropa": je li baš istina ono što želimo čuti? Premijera "Mizantropa": je li baš istina ono što želimo čuti?
Marija Tadić, Katarina Bistrović Darvaš, Leon Lučev, Dražen Mikulić, Davor Jureško, Jerko Marčić (Foto: HNK Zajc) Marija Tadić, Katarina Bistrović Darvaš, Leon Lučev, Dražen Mikulić, Davor Jureško, Jerko Marčić (Foto: HNK Zajc)
Jasmin Mekić, Leon Lučev (Foto: HNK Zajc) Jasmin Mekić, Leon Lučev (Foto: HNK Zajc)
Katarina Bistrović Darvaš, Jerko Marčić, Marija Tadić (Foto: HNK Zajc) Katarina Bistrović Darvaš, Jerko Marčić, Marija Tadić (Foto: HNK Zajc)

Jerko Marčić, Olivera Baljak, Katarina Bistrović Darvaš (Foto: HNK Zajc)

Govorimo li istinu kad kažemo da preziremo laž? I lažemo li tvrdeći da cijenimo iskrenost? Pitanja stara koliko i svijet, postavio je Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Molière, čijeg ćemo "Mizantropa" premijerno gledati u srijedu 24. svibnja na pozornici HNK Ivana pl. Zajca.

Još je samo jedna premijera preostala do kraja ove kazališne sezone u riječkome teatru. Hrvatska drama igra jedno od najpoznatijih dramskih djela europske komediografije. "Otkad sam ovdje, a ovo je treća sezona, slušam neprekidno kako riječka publika želi više glumačkih predstava, želi dramske tekstove i želi komedije. To će sve ovaj puta dobiti", kaže intendant Marin Blažević, naglašavajući kako je riječ o predstavi koja, kao i sav repertoar riječkoga dramskog ansambla, pokazuje kritičku odgovornost prema društvu i vremenu u kojem živimo.

Remek-djelo jednog od najboljih europskih komediografa svih vremena, praizvedeno 1666. godine u Kraljevskome kazalištu u Parizu, na riječkoj će pozornici imati priliku pokazati svu svoju suvremenost. Režiju klasika koji propituje pojam istine potpisuje jedan od najistaknutijih redatelja mlade generacije u ovome dijelu Europe, gost iz Beograda Igor Vuk Torbica

"Pokušali smo vidjeti je i sama ta vrlina unutar 'Mizantropa' neka vrsta maske, ili neka vrsta obrane od svijeta, koja također krije i vlastite mane ili vlastite krajnosti. U tom smislu vjerujem da odstupamo od originala i idemo u nešto što ne završava samo na komediji", kaže redatelj, čija je izvrsna predstava "Hinkemann" u izvedbi ZKM-a ocijenjena najboljom na nedavnome Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci. 

Upravo iz Zagrebačkoga kazališta mladih u riječku je podjelu stigla jedna od ključnih glumica svoje generacije Katarina Bistrović Darvaš, dok glavnu ulogu tumači Jerko Marčić. "Svi mi lažemo i imamo strašnu želju da nam netko drugi govori istinu, ali da to kaže onako kako bismo mi htjeli čuti, što zapravo znači da istinu ni ne želimo čuti", kaže Marčić i dodaje: "Zanimljivo je da je Molière zapravo stavio sve situacije iz života koje zamišljaš da ne radiš, da ih sprovedeš do kraja. Je li posljedica toga dobro ili nije, ima li istina bez odgovornosti prema sebi i drugom uopće ikakvog smisla?"

Svatko od nas nosi svoju verziju istine, a širena suvremenim medijima i mrežama, ona lako postaje jedna od sveprisutnih fake news, odnosno lažnih vijesti. Jer koliko je malo potrebno da se stav pretvori u sud, ponos u oholost, dosljednost u tvrdoglavost, a iskrenost u mizantropiju? Provjerite na premijeri "Mizantropa" u srijedu u 19:30 sati ili na nekoj od šest repriza u premijernom bloku. Poslušajte što kaže autorska ekipa predstave:

Mizantrop, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Komentari