Sepsa - smrtonosna bolest za koju je presudno reagirati unutar sat vremena

Sepsa - smrtonosna bolest za koju je presudno reagirati unutar sat vremena Sepsa - smrtonosna bolest za koju je presudno reagirati unutar sat vremena
Ekipa KBC-a Rijeka na Korzu (Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka) Ekipa KBC-a Rijeka na Korzu (Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka)
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Sepsa je vrlo smrtonosna, ali teško prepoznatljiva bolest, jer nema specifične simptome i svaki sat zbog nje u svijetu umre pedesetak ljudi. Za preživljavanje je presudno prepoznavanje i liječenje bolesti u roku zlatnog sata.

Simptomi su visoka temperatura, poremećaj svijesti, disanja i mokrenja, a uzročnik su bakterije u našem tijelu. Sepsa nastaje kao odgovor organizma na upalno oštećenje tkiva i organa. Može dovesti do septičkoga šoka, multiorganskog zatajenja i smrti, naročito ako nije na vrijeme prepoznata, pa oko 40 posto oboljelih umire. 

Sepsa je odgovorna i za 60 do 80 posto smrti u dječjoj dobi - godišnje ubije više od šest milijuna novorođenčadi i uzrokuje više od 100 000 slučajeva majčinske sepse, a pacijenti koji prežive imaju dvostruko veći rizik od smrti u sljedećih pet godina. 

Broj hospitaliziranih osoba oboljelih od sepse udvostručio se u posljednjih 10 godina, što je više od broja hospitaliziranih zbog infarkta miokarda. Ranim prepoznavanjem i liječenjem bolesti može se prepoloviti smrtnost, pa kod sumnje na sepsu bolesnika treba hitno odvesti u bolnicu. O tome su danas Riječane na Korzu, u povodu Međunarodnog dana sepse 13. rujna, savjetovali djelatnici KBC-a Rijeka.

"Uzročnik sepse u 90 posto slučajeva su naše bakterije, naši normalni 'stanovnici' koji nam pomažu da normalno živimo i funkcioniramo. No kada dolazi do pada imuniteta, što je izraženo kod starijih osoba i djece do sedme godine života, te bakterije se toliko namnože da napuštaju svoja prirodna staništa - kožu, crijeva, mokraćni mjehur - i prelaze u krv te izazivaju dugotrajne komplikacije i u konačnici smrt", tumači Josip Brusić s Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje.

"Od pojave prvih simptoma - visoke temperature, dezorijentiranosti, nemokrenja - u roku od 60 do 80 minuta trebalo bi krenuti s liječenjem antibioticima, infuzijskim otopinama i lijekovima za potporu rada srca i bubrega", kaže Brusić. Poslušajte izjavu:

Međunarodni dan sepse, pripremila Biserka Belić

Komentari