Što su Luppis i Whitehead mogli imati na policama u radnim sobama?

Što su Luppis i Whitehead mogli imati na policama u radnim sobama? Što su Luppis i Whitehead mogli imati na policama u radnim sobama?
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Među prvim udžbenicima torpedistike (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

"Luppis i Whitehead - građani Rijeke, građani svijeta" naziv je izložbe kojom se Sveučilišna knjižnica u Rijeci prvi put pridružila suorganizatorima Festivala Fiumare. Izložba je dostupna u prostoru knjižnice u Ulici Dolac do 7. lipnja, ali je sve dostupno i na internetu.

Izložba "Luppis i Whitehead - građani Rijeke, građani svijeta" podijeljena je u nekoliko cjelina. Među knjigama što ih je na polici mogao imati Ivan Luppis je i jedna posebnost: školsko izvješće u kojem je upisano ime Giovannija Luppisa upisanog u prvi gramatički razred latinske gimnazije u Rijeci. Osim gimnazijskih udžbenika, tu je predstavljen i udžbenik iz matematike što se koristio na venecijanskom Collegio Militare Marittimo na kojem je Luppis nastavio školovanje. 

Sveučilišna knjižnica u Rijeci ove godine obilježava 390 godina postojanja. Stoljetna briga o knjigama rezultirala je zbirkom od pola milijuna naslova vezanih uz Rijeku, od kojih još mnogi nisu suvremeno pročitani i proučeni.

U velikom stoljeću romana, književnog žanra u kojem je građansko društvo našlo svoj najbolji izraz, Robert Whitehead na svojoj je polici mogao imati i neke od primjeraka engleske proze 19. stoljeća. A mogao je imati i Catalogo della esposizione di quadri ed oggeti di belle arti in Fiume iz 1893., katalog s izložbe na kojoj je obitelj Whitehead sudjelovala s predmetima iz privatnih zbirki.

Autorski tim izložbe simulirao je i specijalnu knjižnicu koja obuhvaća povijesne i suvremene izvore za proučavanje razvoja torpeda: udžbenike, rječnike, povijesne tekstove, suvremena istraživanja...

Kronologija događaja koji su obilježili lokalnu i svjetsku povijest, i riječku priču razvoja torpeda, dostupna je u virtualnom dijelu izložbe na mrežnim stranicama Sveučilišne knjižnice Rijeka. Kakva je tajna, još potpuno neistražena, veza Knjižnice i industrijalaca i riječkih isusovaca, govori ravnateljica Senka Tomljanović - poslušajte:

Što su Luppis i Whitehead mogli imati na policama u radnim sobama?, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari