Studirati u Rijeci: mjesta u domovima premalo, poslova dovoljno

Studirati u Rijeci: mjesta u domovima premalo, poslova dovoljno Studirati u Rijeci: mjesta u domovima premalo, poslova dovoljno
Objekti studentskog smještaja u Kampusu (Foto: arhiv / Radio Rijeka) Objekti studentskog smještaja u Kampusu (Foto: arhiv / Radio Rijeka)

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Jesenji ispitni rokovi na fakultetima samo što nisu, ali za dio studenata, posebno traže li smještaj u studentskim domovima, ni kolovoz nije lak. S druge strane, oni koji su tražili posao preko student-servisa, izgleda da su ga ove godine lako našli. Provjerili smo kakvo je stanje u Rijeci.

Prema privremenoj rang-listi za dodjelu subvencioniranog smještaja redovnim studentima, pravo na smještaj u paviljonima na Kampusu ili objektima naselja "Ivan Goran Kovačić" steklo je 1286 studenata, a stiglo je 2295 zamolbi.

Nastavlja se tradicija da na listama Studentskog centra Rijeka za smještaj u domovima, ispod crte ostane tisuću prijavljenih. Zašto, ako su prošle godine napokon otvoreni objekti studentskog smještaja u Kampusu na Trsatu?

Više je kreveta, ali je ove godine i više prijava. Ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević vjeruje da, zbog novih studijskih programa koji se otvaraju na Sveučilištu u Rijeci, smještaj  u domovima ne traži samo uobičajeni broj studenata iz šire riječke regije, nego sve više mladih u Rijeku dolazi studirati i iz udaljenijih krajeva Hrvatske.

Cijene smještaja u riječkim domovima ostale su na prošlogodišnjoj razini: za smještaj na Trsatu cijena je 532,50 kuna mjesečno, a na Podmurvicama, ovisno o veličini sobe, od 360 do 375 kuna. SCRI u svome socijalnom programu podržava studente s invaliditetom, studente bez oba roditelja i studentice majke malodobne djece, koji smještaj u domu plaćaju 200 kuna mjesečno.

Konačna rang-lista bit će objavljena 25. kolovoza. Svi koji smještaj ne pronađu u domu, morat će ga tražiti privatno, a i takvima Studentski centar nastoji pomoći.

Naime, na njihovim dobro organiziranim internetskim stranicama postoji i Vodič za privatni smještaj, a na posebnom Facebook profilu nastoje posredovati između onih koji smještaj nude i onih koji ga trebaju. Vrijedi posebno istaknuti i Vodič za brucoše.

U student-servis je u akademskoj godini 2016./2017. učlanjeno 8069 studenata, a tijekom mjeseca srpnja izdano je 6477 ugovora. 

Pedeset posto redovnih studenata riječkog sveučilišta nastoji zaraditi koju kunu preko student-servisa. Ovoga ljeta učestali su oglasi na vratima raznih riječkih prodavaonica ili ugostiteljskih objekata koji su tražili studente za rad.

"Traži se više studenata nego što ih trenutno može raditi", potvrdio je i Jurjević. Pri tom podsjeća da riječki student-servis jedini u Hrvatskoj nudi isprint ugovora preko interneta, što život olakšava studentima koji su posao našli na otocima ili u široj regiji. Poslušajte:

Studirati u Rijeci: mjesta u domovima premalo, poslova dovoljno, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari