Sve tajne goranskih kotlića: kako ih pripremaju lovci, gljivari i ribiči?

Sve tajne goranskih kotlića: kako ih pripremaju lovci, gljivari i ribiči? Sve tajne goranskih kotlića: kako ih pripremaju lovci, gljivari i ribiči?
Lovački gulaš od divlje svinje (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Lovački gulaš od divlje svinje (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)
Domaćice i lovci: zajedno do najboljeg fiša (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Domaćice i lovci: zajedno do najboljeg fiša (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)
Kad u fišu zaplivaju štuka, šaran i amur... (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Kad u fišu zaplivaju štuka, šaran i amur... (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)
Za gljivarski gulaš: tri vrste gljiva i mnogo kulinarskih tajni (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Za gljivarski gulaš: tri vrste gljiva i mnogo kulinarskih tajni (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)
Uz šampinjone i bukovače, dobro bi došao i poneki vrganj (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka) Uz šampinjone i bukovače, dobro bi došao i poneki vrganj (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Kojim prilozima upotpuniti okus lovačkoga gulaša? (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Višednevno obilježavanje općinskog i župnog blagdana u Fužinama ove je godine imalo gastronomsku završnicu, a tijekom kulinarskog druženja na jednom se mjestu moglo saznati što u svojim kotlićima kuhaju lovci, gljivari i ribiči Gorskoga kotara.

Recept za gulaš Gljivarske udruge Grljak iz Liča, kojeg je predstavio Držislav Tadić, privlačno izgleda i bez otkrivanja dodatnih kulinarskih tajni jer njegove temeljne sastojke čine čak tri vrste gljiva: obični i zlatni šampinjoni te bukovače. Posebnu punoću okusa takvom gulašu daje palenta, a kada se objedine svi znani, kao i oni tajnoviti dodaci, rezultat je jelo koje s jednakom slašću komnzumiraju vegetarijanci i ljubitelji mesa.

Nakon 53 godine članstva u Udruzi Bajer iz Fužina, Josip Grgurić iz iskustva zna da je najbolje kada u ribičkom kotliću "zaplivaju" štuka, šaran i amur, dok goransku pastrvu radije voli vidjeti na gradelama. Kada se kulinarski dio posla oko ribičkog kotlića završi, uvijek je dobro uz zgotovljeno jelo imati malo tjestenine.

Tijekom pripreme su kapula i crvena paprika neizostavni dodaci, dok papru i češnjaku, kaže Grgurić, u kotliću nema mjesta. Češnjak se - uz kapulu, vlasac, senf i vino - nalazi na listi dodataka koji idu uz temeljne sastojke lovačkoga gulaša. Tako tvrdi Slavko Starčević iz Lovačkog društva Srnjak, no unatoč nazivu udruge kojoj pripada, u kotliću, radije od srnećeg, priprema gulaš od veprovine, odnosno divlje svinje. Opširnije u prilogu Nenada Lučića:

Kotlići goranskih gljivara, ribiča i lovaca; pripremio Nenad Lučić

Komentari