Svjetski dan dijabetesa: svaka druga osoba ne zna da ima povišen šećer

Svjetski dan dijabetesa: svaka druga osoba ne zna da ima povišen šećer

Foto: Pixsell

Svjetski je dan dijabetesa od čega u svijetu boluje oko 415 milijuna ljudi. Broj oboljelih, posebno mlađih osoba, raste, kao i smrtnost od te bolesti. Zdravstveni djelatnici naglašavaju da gotovo svaka druga osoba ne zna da ima povišenu razinu šećera u krvi pa dijabetes nazivaju i "tihi ubojica".

Najizrazitije ugrožava krvožilni sustav, a uzroci su pretilost, nedovoljna tjelesna aktivnost i nezdrav način života - doznajemo od Helene Glibotić Kresina, voditeljice Odjela socijalne medicine u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Rijeci.

"Šećerna bolest je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema s uzlaznom stopom oboljelih, a i stopa smrtnosti je u neprestanom porastu. Ukoliko se dijabetes tip2 ne otkrije na vrijeme i ne liječni pravilno, uzročnik je krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, izaziva slijepoću i amputaciju udova. Glavni simptomi su učestalo mokrenje, pojačana glad i žeđ te umor, što je i znak da je bolest već uznapredovala. Da se to ne bi dogodilo, treba redovito kontrolirati razinu šećera u krv, zdravo se hraniti, više se kretati, ne piti alkohol niti pušiti", savjetuje Glibotić Kresina.

Obilježavajući Svjetski dan dijabetesa opatijski Lions club organizira stručni skup o šećernoj bolesti u suradnji s Udrugom "Mellitus", koja okuplja oboljele od dijabetesa, te županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo u Rijeci.

Stručni skup pod nazivom "Za život s manje boli" počinje u 18:30 u opatijskom KTC "Gervais" i namijenjen je liječnicima, medicinskim tehničarima, dijabetičarima i članovima njihovih obitelji. Razgovarat će se o epidemiologiji šećerne bolesti, prehrani dijabetičara, ranom prepoznavanju komplikacija bolesti te primjeni barokomore u liječenju tih komplikacija.

Komentari