Zagrebački Suvag i riječko Sveučilište pokreću novi program na FZS-u

Zagrebački Suvag i riječko Sveučilište pokreću novi program na FZS-u Zagrebački Suvag i riječko Sveučilište pokreću novi program na FZS-u
Gradonačelnik Vojko Obersnel i ravnateljica Suvaga Adinda Dulčić (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka) Gradonačelnik Vojko Obersnel i ravnateljica Suvaga Adinda Dulčić (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka)
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka

Novi program na Fakultetu zdravstvenih studija (Foto: FZS)

Biopsihosocijalni pristup djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom, kroz model Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag iz Zagreba, predstavljen je u riječkoj Gradskoj vijećnici. Radi se o programu cjeloživotnog učenja koji počinje u veljači na Fakultetu zdravstvenih studija.

Prezentacija je predstavljena kroz model Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag iz Zagreba. Prema posljednjim demografskim pokazateljima, u Hrvatskoj je 511 910 osoba s invaliditetom. Upravo zbog nedostatka rehabilitatora u cijeloj zemlji, pokrenuta je edukacijska suradnja.

Najviše se to odnosi na djecu s različitim poteškoćama - a u Primorsko-goranskoj županiji 5,4 posto ih je s govorno-jezičnim teškoćama - kako po stručnu pomoć više ne bi morala odlaziti u Zagreb. "Ovaj program će omogućiti stvaranje kompetencija kod odgajatelja i učitelja, da mogu odgovarajuće prihvatiti takvu djecu i da ne dolazi do segregacije", govori ravnateljica Poliklinike Suvag Adinda Dulčić.

"Najveći problem s kojim se susrećemo je manjak stručnjaka na terenu; ako ste u Zagrebu, privilegirani ste jer ćete tu sigurno naći stručnjake koji će vam pomoći u rješavanju vaših problema", dodaje voditeljica Sužbe za medicinsku rehabilitaciju djece predškolske dobi Katarina Pavičić Dokoza.

Predavanja će početi u veljači, a mogu se upisati prvostupnici u raznim područjima i studenti koji imaju položeno minimalno 180 ECTS bodova, ističe prodekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci Amir Muzur i dodaje da će predavanja biti u Rijeci, a vježbe u Zagrebu, pri Suvagu. "Za Rijeku, Sveučilište i medicinu, ali isto tako i za učitelje i druge profesije koje se žele educirati, to je ogroman korak naprijed", zaključuje MuzurPoslušajte prilog:

Novi cjeloživotni program na riječkim zdravstvenim studijima, pripremila Antonela Galić

Komentari