Završna svečanost 390. obljetnice riječkog isusovačkog kolegija i knjižnice

Završna svečanost 390. obljetnice riječkog isusovačkog kolegija i knjižnice Završna svečanost 390. obljetnice riječkog isusovačkog kolegija i knjižnice
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka

Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka

Danas je održana središnja svečanost obilježavanja 390. godišnjice osnivanja isusovačkoga kolegija u Rijeci i Sveučilišne knjižnice te Prve sušačke hrvatske gimnazije. Obljetnicu je ovih dana obilježila i Prva riječka hrvatska gimnazija.

U Sveučilišnoj knjižnici, pored 27 izloženih originala knjiga iz isusovačke zbirke u dvorani "Glagoljica", predstavljena je i virtualna izložba, nastala na temelju digitaliziranih naslovnica originala. "U Rijeci je sačuvano 1900 knjiga, što je jako puno jer kad su se ukidale isusovačke knjižnice, knjige su se dijelile po cijelom carstvu", rekla je ravnateljica Sveučilišne knjižnice Senka Tomljanović.

"Svima sam poželio neka uzmu njihovo geslo Semper magis, znači uvijek više, nikad se ne zadovoljiti onime što si postigao nego uvijek ići dalje. Uvijek imamo što naučiti i uvijek možemo više dobra činiti", rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić

Svečanom akademijom u 18 sati Prva sušačka hrvatska gimnazija također obilježava 390. obljetnicu osnivanja i neprekinutoga obrazovanja na ovome području, a središnji događaj je predstavljanje Leksikona istaknutih učenika Gimnazije, rad pokojnog profesora povijesti i latinskog jezika Ratka Duševića.

U katedrali svetog Vida jutros je održana sveta misa za sve učenike i djelatnike škole, a upravo je u tome dijelu grada prije točno 390 godina s radom započeo isusovački kolegij, jedna od prvih obrazovnih ustanova u ovome dijelu Europe, čiju tradiciju nasljeđuje gimnazija, bez prekida gotovo četiri stoljeća.

390. obljetnicu ovih dana tako obilježava i Prva riječka hrvatska gimnazija, a dvodnevno obilježavanje značajne obljetnice održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar KitarovićPoslušajte izjave Senke Tomljanović i nadbiskupa Ivana Devčića:

Ravnateljica Tomljanović i nadbiskup Devčić o izložbi knjiga iz isusovačke knjižnice, pripremila Antonela Galić

Komentari