Znanje, mobilnost i suradnja za stabilnu Europu

Znanje, mobilnost i suradnja za stabilnu Europu

S otvorenja inauguralne konferencije Centra za napredne studije jugoistočne Europe (Foto: Tatjana Sandalj/Radio Rijeka)

Centar za napredne studije jugoistočne Europe, čije je sjedište na riječkom sveučilištu, svečano je otvoren konferencijom o novim izazovima demokracije, o čemu će raspravljati stručnjaci iz desetak zemalja.

Sveučilište u Rijeci domaćin je inauguralne konferencije Centra za napredne studije jugoistočne Europe, na kojoj će iduća dva dana o Novim izazovima demokraciji - istraživanju krize povjerenja i demokratske legitimnosti Europe razgovarati stručnjaci iz desetak zemalja. Najviše je predstavnika sveučilišta regije, od Italije i Austrije do Albanije.

Jedini stvarni resurs našeg dijela Europe, istaknuo je na otvaranju konferencije ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, je znanje, a u kontekstu granica kao područja društvene i kulturalne razmjene i obogaćivanja Centar vidi kao pokret protiv isključivosti, kao borbu za istinske ljudske vrijednosti, proširivanje i produbljivanje mira i razumijevanje među ljudima i narodima.

Regionalna mobilnost je jedina zajednička perspektiva razvoja, ustvrdio je njegov kolega iz Slovenije Jernej Pikalo: Taj je način, način suradnje i način mobilnosti, jedini način da poboljšamo rad u svim našim visokoškolskim i istraživačkim sistemima.

Treba nam znanje da bismo dobro vodili administracije i da bismo vodili države, zaključila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i upozorila da Centar večeras možda jest u Rijeci, ali nije samo za Rijeku i samo za Hrvatsku, nego za cijelu regiju. A ako zbilja budete jako dobri, onda i za cijelu Europu. Jer, u godini uoči stote obljetnice početka 1. svjetskog rata, nitko ne može zanemariti važnost jugoistočne Europe za sigurnost i stabilnost Europe općenito.

Cilj inauguralne konferencije Centra za napredne studije jugoistočne Europe, osim uspostave novih suradnji, bit će otvaranje prvih razmjena doktoranada i postdoktoranada.

Komentari