Da se mene pita: Muke po maturalcu

Da se mene pita: Muke po maturalcu

(foto: Željko LUkunić/PIXSELL)

Sjećate li se „maturalca“? Postoji li opasnost da se tako nečeg nove generacije više neće moći sjećati? Što bi trebalo učiniti da maturalac bude primjeren i dostupan svakom maturantu u Hrvatskoj?

Školske ekskurzije su uvijek bile neki od najupečatljivijih trenutaka školovanja i druženja s drugim učenicima. Gotovo da nije bilo učenika koji je zbog financijskih razloga morao ostati kod kuće.  Ako je i bilo onih siromašnijeg imovinskog stanja, pokazala bi se solidarnost na djelu pa je razred  uz mali napor skupio i za takvoga. Danas je previše siromašnih pa bi takva akcija bila teško izvediva. 

Kad se raspitate po školama o postotku broja učenika koji odlaze na ekskruzije dođete do saznanja da ponegdje ima razreda u kojima na ekskurzije odlazi tek 10 posto učenika. Zbog ekonomske situacije ali iz zbog sigurnosnih problema, u nekim su školama ekskurzije ukinute, pisali su o tome u "Slobodnoj Dalmaciji".

S druge strana ima razreda koje pohađaju djeca čiji su roditelji (službeno!) nezaposleni, ali očito rade u nekoj” sivoj zoni” pa svom djetetu  možda mogu platiti maturalac, a netko tko legalno radi - ne može.

Osim toga se profesori  žale da je srednjoškolska ekskurzija odavno izgubila svoju edukativnu svrhu i pretvorila se u tjedan dana lumperaja. Sve više nastavnika odbija preuzeti odgovornost za skupinu tinedjžera puštenih s lanca, a navode  da je to sve više problem i s osmašima te učenicima  nižih razreda osnovnih škola.

U jednoj od škola u kojima je ukinut maturalac, jedna razrednica navodi da je konačno odahnula jer da bi đaci ionako samo tulumarili i gledali kako će napraviti neku psinu te da ih kulturne znamenitosti baš i ne zanimaju. Rekla je i to da se  u takvim okolnostima lako dogodi i neko zlo, pa se nastavnicvi zapravo vesele što su u odluci o ukidanju ekskurzija naišli i na potporu roditelja.

Dok u nekim školama postoji natjecanje u tome u koju stranu zemlju i na koje atrakcije će se putovati na ekskurziju, ima škola u Hrvatskoj koje ih ukidaju. Dijelim mišljenje nekih profesora koji kažu da  od adolescenata ništa drugo ne treba ni očekivati, nego  to da su željni tulumarenja, ali da su oni tu za to da pomire dječju želju za zabavom u koju će upakirati i edukativni dio , posjete muzejima i kultunim znamenitostma. Kako pronaći ravnotežu? Pitanje financiranja već je složenije.

Iz škola u kojima su ekskurzije ukinute stižu komentari da su one odavno izgubile svrhu jer nemaju nikakve veze s edukacijom, pa se onda krši pravilnik Ministarstva obrazovanja te da škole više u tome ne žele sudjelovati. Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, službeni je i obvezujući Vladin dokument u kojem, među ostalim piše:

1. "Školska ekskurzija oblik je izvanučioničke nastave koji obuhvaća višednevno putovanje radi posjeta prirodnim, kulturnim, povijesnim, sportskim i tehničkim središtima koje organizira škola u svrhu ispunjavanja određenih odgojno-obrazovnih ciljeva i zadaća."
2. "Putovanja čija je jedina svrha zabava i rekreacija učenika i koja nisu u funkciji realizacije nacionalnoga kurikuluma i nastavnoga plana i programa, ne smatraju se izvanučioničkom nastavom te ih školska ustanova ne smije provoditi."

Današnje ekskurzije uglavnom organiziraju agencije jer škole to nisu u stanju. Prosječni trošak za ekskurziju, po učeniku, iznosi oko 1000 eura, ako se uzme da je pola  trošak putovanja, a druga polovica džeparac. Riječ je o iznosu što ga mnogi roditelji danas više ne mogu platiti ni na rate jer se na rate živi svaki dan po dan.

Bi li Ministarstvo znanosti i obrazovanja ili Ministarstvo mladih nekako trebali intervenirati? Ili napraviti zakonsku podlogu da školska ekskurzija bude nešto dostupno svakom učeniku. Bi li se škole, razredi i razrednici trebali prihvatiti pomnijeg planiranja: od prvog razreda srednje škole, organizirati zajedničku štednju, provoditi zajedničke akcije?  Ili je najlakše  zabraniti, pa našoj djeci ukinuti ono što smo mi nekad imali? Je li učenicima uopće važno da to budu neka inozemna odredišta ili bi se mogli dobro zabaviti, a pri tom nešto vidjeti i naučiti na kraćim izletima ili  onim duljim, ako bi se spavalo po hostelima i putovalo autobusom?

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 20.09.2018. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 27.09.2018. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Porijeklo imovine
Četvrtak, 13.09.2018 13:15

Da se mene pita: "Zimmer frei" porez
Četvrtak, 06.09.2018 13:15

Da se mene pita: Batina (ni)je izašla iz Raja
Četvrtak, 30.08.2018 13:15

Da se mene pita: Opet gužve
Četvrtak, 23.08.2018 13:15