Bista Ive Lole Ribara osvanula u Ulici Baruna Filipovića

Bista Ive Lole Ribara osvanula u Ulici Baruna Filipovića

Marko Prpić/PIXSELL

Otkrivena je bista narodnom heroju Ivi Loli Ribaru u Ulici Baruna Filipovića, koja je u Domovinskom ratu ostala obezglavljena. Ovim potezom bista je vraćena na svoje mjesto, a gradonačelnik Milan Bandić, kao i okupljeni građani podržali su postavljanje ovog simbola antifašizma.

Bistu političaru, antifašistu, intelektualcu i jednom od najbližih Titovih suradnika otkrio je gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da Hrvatska mora izvući pouku iz svoje povijesti te slaviti svoje heroje. Najveći, istinski heroji u svakom ratu leže ispod zemlje. Ivo Lola Ribar je jedan od najvećih heroja drugug svjetskog hrvatskog antifašističkog rata. Da nije bilo tog rata mi Hrvatsku ne bismo mogli imati danas. Ovo smatram samo ispravljanjem gluposti koja je učinjena. Uspjeli smo dobiti suglasje da obnovimo i Cvijet u Jasenovcu i to ćemo zajedno s Vladom Republike Hrvatske učiniti.

Gradski zastupnik Renato Petek iz stranke "Naprijed Hrvatska" prozvao je Skupštinski odbor za imenovanje ulica i trgova zbog ignoriranja njegovog prijedloga da se Ulica Baruna Filipovića preimenuje u Ulicu Ive Lole Ribara, te naglasio da bista ne može nadoknaditi gubitak Trga Maršala Tita. Konkretno, ignoriraju puštanje u proceduru te inicijative, kao i inicijative da Grad ponovno na kvalitetan način honorira antifašizam time što će dobiti i Ulicu oslobođenja odnosno Ulicu 8. svibnja 1945. tamo gdje je ona i bila.

Iako su postavljanje biste narodnom heroju pozdravili i građani i političari, na otkrivenom spomeniku umjesto imena Lola pod kojim je Ivo Ribar poznat, stoji Lolo. Tako ga je, prema nekim izvorima, još kao dijete prozvala majka, no kao narodni heroj svima je bio poznat kao Lola. Stvar ideologije i novo političko podmetanje ili tek bezazlena razlika u samo jednom slovu? Ocijenite sami.