Danas je Svjetski dan darivatelja krvi!

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi!

Duško Jaramaz/PIXSELL

Obilježavanjem toga dana želi se podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Transfuzijom krvi pomaže se u spašavanju milijuna ljudi svake godine, a jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

 Hrvatsko je stanovništvo sve starije, što dovodi do velikog problema jer s jedne strane postoji pojačana potreba za krvlju, s druge strane smanjuje se broj onih koji krv mogu darivati. Godišnje se obavi na tisuće operacija, a iste ne bi mogle biti ostvarive da nema osiguranih dostatnih zaliha sigurne krvi

Krv može pomoći u produljenju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih za život te je nužna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata.

Iako kod nas nema većih problema sa zalihama krvi, prema riječima doktorice Irena Jukić iz Zavoda za Transfuzijsku medicinu, postoje situacije kada se mora brzo intervenirtati te zvati ljude kako bi darovali posebne podtipove krvi, a darovati se mogu i pojedini sastojci iz krvi.

Krv možete dati u Crvenom križu u Ilici 223 do 18 sati, te u Zavodu za Transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 do 17 sati.  Studenti mogu darovati krv u Studentskom domu.