Grad Zagreb postaje strateški partner državi u spašavanju Imunološkog!

Grad Zagreb postaje strateški partner državi u spašavanju Imunološkog!

Marko Lukunic/PIXSELL

Je li priča o spašavanju Imunološkog zavoda napokon došla svome kraju? Danas su se, naime, sastali gradonačelnik Bandić i ministri zdravstva i državne imovine, Milan Kujundžić i Goran Marić te se dogovorili - Grad Zagreb postaje strateški partner Vladi u projektu spašavanja Imunološkog zavoda.

Prošlo je više od tri godine kako je Imunološki zavod izgubio dozvole za proizvonju u Rockefellerovoj ulici. Jednako dugo je Grad Zagreb nudio svoju pomoć u njegovu spašavanju, ali vrata na koja su kucali tek su se sada otvorila, istaknuo je gradonačelnik. Na današnjem sastanku Vlada i Grad dogovorili su se oko povjerenstva koje bi se trebalo sastati u roku od tjedan dana. Dogovorili smo se da grad da tri predstavnika u povjerenstvo, resorna ministarstva Gospodarstva, Državne imovine i Zdravstva - po jednog predstavnika u povjerenstvo. Sastat će se u roku od tjedan dana, a za 30 dana predložit će model rješenja partnerskog odnosa Grada Zagreba i države. To je proces koji će trajati 4-5 godina, kazao je Bandić.

Spašavanje Imunološkog zavoda strateški je interes naše zemlje. No, Zavod ne može nastaviti proizvodnju na postojećem mjestu i s opremom koju sada ima, istaknuo je ministar Kujundžić. Je li projekt već osmišljen i koliko novca će biti potrebno za njegovu realizaciju? Kujundžić tvrdi kako konkretno nemaju ni točnu lokaciju ni projekt, a ukupna svota kreće se oko 40 milijuna eura.

Imunološki zavod nalazi se i u nezavidnoj pravnoj situaciji, jer u isto vrijeme funkcionira kao dioničko društvo i javna ustanova. Hoće li s ovim projektom i ta situacija biti riješena? Ministar Marić smatra kako je to bila jedna protuprirodna pojava dijeljenja Imunološkog na dioničko društvo i ostatak. Ovo povjerenstvo će izraditi i taj model, ali siguran sam da u izradi tog modela neće biti podvojenosti - bit će samo jedna pravna osoba.

Sada nam preostaje samo čekati sastanak povjerenstva i njihov prijedlog projekta novog Imunološkog. Nadamo se da će tim prijedlogom ova saga napokon doći svojem pozitivnom kraju.