I Britanac dobio svoju fontanu

I Britanac dobio svoju fontanu I Britanac dobio svoju fontanu
Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Radio Sljeme

Nakon višemjesečne rekonstrukcije dijela Britanskog trga večeras je upriličeno svečano otvorenje, uz nastup zbora Glazbene škole Blagoje Bersa i puštanje u rad nove fontane. Gradonačelnik Milan Bandić pritom je najavio izgradnju podzemne garaže ispod Britanca, a građani su podijeljenih mišljenja.

Bez riječi o tome koliko nas je koštalo uređenje i odgovora na novinarska pitanja, no uz poruku da ovim činom promjena ovog trga ne prestaje, gradonačelnik je otvorio Britanac. Brojni građani pratili su svečanost, mnogi od njih komentirajući koliko je ili nije, novo izdanje trga popravilo njegove nedostatke. Autobusi su se uspješno okretali kružnim tokom koji je, podsjetimo, nedavno morao biti raskopan nakon što je već bio dovršen. Netko je zaboravio proračunati koliko je prostora potrebno autobusu da prođe kružnim tokom.

Na dijelu Britanca više nema parkiranih automobila. Sada je ondje zelena površina, a nju krasi i bista skladatelja i glazbenog pedagoga Blagoje Berse. Zelena površina okružuje i novu fontanu, odnosno vodoskok u kružnom toku, koji je prema mišljenju gradske prometne struke pravo rješenje za dugogodišnje prometne muke Britanca. Kružni tok a ne vodoskok, naravno.

Gradonačelnik je zahvalio sugrađanima koji su ga podržavali prilikom uređivanja Britanca. Ne manja hvala onima koji su bili protiv, jer da nije bilo njih, mi ovo ne bi napravili. Uvijek je to tako u životu. Netko je protiv, netko za, ali kad nešto napravimo onda su svi za, zaključio je Bandić. Osim što je najavio da će graditi garažu ispod Britanca, obećao je i da će za mjesec dana na svim pročeljima na trgu biti skele i obnavljat će se fasade, iako njegovu ideju tek trebaju, u drugom pokušaju, podržati zastupnici u Gradskoj skupštini. Otvorenje nije uspio pokvariti mladić koji je uz poruku "Za to smo se borili" mokrio u fontanu.

Građani koje smo susreli na otvorenju podijeljenih su mišljenja. Više je bilo zadovoljnih, no oni drugi se pitaju tko će to sjediti na komadiću zelenila između dvaju prometnih trakova ili kome služi fontana do koje se ne može. Gradonačelnik je brzo otišao, pa nitko nije mogao provjeriti kako je to Bandić zamislio.

Što o obnovljenom Britancu misle Zagrepčani?