Ima li kraja preimenovanjima ulica i trgova?

Ima li kraja preimenovanjima ulica i trgova?

Igor Soban/PIXSELL

Nazivi ulica i trgova u našem gradu mijenjali su se kroz čitavu povijest. No, najintenzivnije promjene uslijedile su nakon Domovinskog rata, kada su promijenjeni nazivi mnogih ulica i trgova značajni za bivšu državu.

Tada su promijenjena imena i ulici Ive Lole Ribara, ulici 8. svibnja i Trgu 10. zagrebačkog korpusa. Stranka Naprijed Hrvatska pokrenula je inicijativu za vraćanje naziva tih ulica u našem gradu. Nakon što je desnici pošlo za rukom preimenovati Trg maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, ljevica - na čelu sa strankom bivšeg predsjednika Josipovića - traži još neka preimenovanja.

Predlažem da se tri ulice vrate na isto mjesto koje su nosile 45 godina. Drago mi je vidjeti da je gradonačelnik prihvatio svojevrsnu inicijativu kako bi Ivu Lolu Ribara vratio u javni život, u javni prostor grada Zagreba, stoga se nadam da nitko neće imati ništa protiv, da će se jasno iskazati stajalište svih zastupnika Skupštine. Ovo je svojevrsni test za sve one koji djeluju u ovome gradu, poručio je gradski zastupnik stranke Naprijed Hrvatska, Renato Petek. Ovi prijedlozi prvo trebaju proći sjednicu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, a nakon toga doći na dnevni red sjednice Skupštine.

Inicijativu podržava i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Smatraju kako je uklanjanje simbola antifašizma i bivše države nepravda prema onima koji su, žrtvujući se za slobodu, zadužili naš grad. Grad Zagreb je dao ogroman doprinos u narodnooslobodilačkoj borbi. Od 250 000 stanovnika, koliko je imao '40. godine, svaki četvrti stanovnik grada Zagreba sudjelovao je u otporu, okupaciji, ali i svim kvislinzima na ovim prostorima, istaknuo je predsjednik Saveza Franjo Habulin.

Bivši predsjednik Saveza, Ivan Fumić, ovom je prilikom prozvao predsjednicu Republike, premijera Plenkovića i Vladu za kršenje Ustava jer, kako kaže, toleriraju upotrebu nacifašističkih simbola, pozdrava i manifestacija. Na taj način Hrvatska samu sebe svrstava među gubitnike, istaknuo je Fumić.