Javna tribina Dugave - 40 godina

Javna tribina Dugave - 40 godina

geocaching.com

Tribina naslovljena "Dugave - 40 godina" održana je sinoć u knjižnici u Dugavama. To naselje, čija je gradnja počela 1977., već u fazi izgradnje predstavljao je pravu revoluciju u svjetskim mjerilima arhitekture.

Kvart s najvećom površinom parkova u odnosu na broj stanovnika, jedna je od odlika Dugava. Svaki detalj ovog kvarta pomno je osmišljavao četveročlani urbanističko-arhitektonski tim.

Uz stambeno-poslovne objekte niknuli su i dom zdravlja, društveni dom, škola i vrtić, prisjeća se 80-godišnji urbanist Ivan Čižmek: "Ja nisam jedini, imao sam još tri prijatelja koja nažalost nisu živa. Ali to je produkt jednog društva, jedne kulture tog doba i jedne estetike tog doba. Znači, tad je bilo normalno da određeni metar kvadratni pripada stanovanju, određeni metar prometu, a određeni metar zelenilu."

1981. je više od 11 000 ljudi počelo useljavati u 4 500 stanova u Dugavama. U jednom od tih stanova u 39 četvronih metara živio je i Robert Knjaz:"Bilo je vrlo veselo, vrlo dinamično. Čovjek se nauči toleranciji, socijalnim kontaktima i osjetiš obiteljsku toplinu koju stvaraju sve te generacije na tako malo prostora."

U osnovnu školu tada je išlo oko 2 i pol tisuće djece, a u nekim generacijama razredi su išli do slova "k".

"Kraj toliko djece koji tada nisu visili doma po tabletima i na kompjuteru, svi su bili vani. Dakle, na ulici je  uvijek bilo živo, uvijek jako zanimljivo. Uvijek si bio okružen hrpom frendova i frendica", rekao je Knjaz i dodao kako se vjerojatno svatko svog kvarta prisjeća u romansiranoj verziji.

Lijepe uspomene ujedno su i poticaj novim generacijama da se aktivno uključe u život kvarta i budu promjena koju žele vidjeti u svojim Dugavama.