Na pola puta do prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj

Na pola puta do prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj Na pola puta do prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj
Foto: UNICEF Foto: UNICEF
Foto: UNICEF Foto: UNICEF
Foto: UNICEF Foto: UNICEF
Foto: UNICEF Foto: UNICEF
Foto: UNICEF Foto: UNICEF

Foto: UNICEF

Završena je prva humanitarna utrka UNICEF-a u Hrvatskoj, na kojoj je u dva dana te manifestacije trčalo više od 2000 djece i odraslih. Uz podršku navijača, donositelja odluka, umjetnika i sportaša, tvrtki i građana prikupljeno je 750,000 kuna za osnivanje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj.

Banke humanog mlijeka neprofitne su organizacije za prikupljanje, ispitivanje, obradu, čuvanje i distribuiranje humanog mlijeka. Svojim djelovanjem pomažu prijevremeno rođenoj djeci i novorođenčadi da prežive prvo, neizvjesno razdoblje života i lakše se oporave uz pomoć najhranjivijeg i najzdravijeg mlijeka koje za njih postoji. Većina banaka humanog mlijeka nalazi se u sklopu bolnica, pri bankama krvi i tkiva ili u sklopu dječjih odjela. U Europi ih je trenutačno 213, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u regiji koja još uvijek nema banku humanog mlijeka. 

Idemo u realizaciju ovoga projekta, koji nerijetko i život znači prijevremeno rođenoj i bolesnoj djeci. Na Rebru su prostori spremni i očekujemo da će banka mlijeka profunkcionirati u idućih šest do 12 mjeseci, izjavio je ministar Kujundžić.

Doprinos brojnih dobrih ljudi doveo nas je na pola puta do osnivanja prve banke humanog mlijeka. Hvala svim zvijezdama ovogodišnje MLIJEČNE STAZE i nadam se da se vidimo sljedeće godine, poručila je na kraju utrke Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Na utrci od 5.3 km prva tri mjesta su osvojili:
Ženska utrka: Đurđica Orepić (1. mjesto), Renata Pazarac (2. mjesto) i Ivana Jonke Valpotić (3. mjesto)
Muška utrka: Mislav Perić (1. mjesto), Blaž Car-Pavlić (2. mjesto), Silvio Grđan (3. mjesto)

Na utrci od 10 km prva tri mjesta su osvojili:
Ženska utrka: Tea Faber (1. mjesto), Nikolina Ilijanić (2. mjesto), Blanka Janjić (3. mjesto),
Muška utrka: Goran Murić (1. mjesto), Ivan Murat (2. mjesto), Mladen Meštrović (3. mjesto)
Ukupan poredak trkača može se naći na stranici www.utrka.com.