Obilježen Svjetski dan autizma

Obilježen Svjetski dan autizma

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Svjetski dan autizma, obilježen je na zagrebačkom Trgu sv. Marka pod sloganom "Autizam treba sustavno rješenje". Organizaciju potpisuje - Udruga za autizam Hrvatske.

Program na Trgu svetog Marka počeo je jučer u podne. Nakon uvodnih govorancija uslijedilo je tradicionalno puštanje balona. Nakon toga,  održan je i  Okrugli stol na temu: „Autizam treba – sustavno rješenje“ u zgradi Hrvatskoga sabora, a navečer u 19:30 zgrada Vlade  reflektorima je obojana u plavo – boju autizma – kako bi se pružila podrška osobama s autizmom.

U Hrvatskoj živi osam tisuća osoba s autizmom i prema službenim stranicama Udruge za autizam Hrvatske Svjetski dan autizma obilježen je i u Puli, Dubrovniku, Karlovcu, Kaštel Novom, Vrbovečkoj Dubravi te Novoj Gradišci.

Balone s natpisom "Autizam 8000", koji simboliziraju djecu i osobe s autizmom koji čekaju primjereno rješenje skrbi, pustili sugradonačelnici navedenih gradova u kojima djeluju udruge za autizam te djeca s autizmom.

U Zagrebu, na Trgu sv. Marka to su učinili - predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović te supruga predsjednika Vlade Sanja Musić-Milanović.

Vlada pak svoju potporu, ove godine ističe - večernjim osvjetljavanjem svoje zgrade plavom bojom - autizma. Najavljujući svoje sudjelovanje u obilježavanju, podsjećaju da je zimus na inicijativu potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić osnovana međuresorna radna skupina koja se bavi rješavanjem statusa centara za autizam u Zagrebu, Splitu i Rijeci te poboljšanjem statusa osoba s autizmom u cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednica Udruge za autizam Hrvatske Lidija Penko istaknula je kako očekuju da će se od danas krenuti ka sustavnoj realizaciji potreba osoba s autizmom diljem Hrvatske.

"Mislim da je roditeljima poslana nada, ali tu nadu treba pretvoriti u praksu", poručila je.

"...Dijagnostički centri, rano prepoznavanje, rana dijagnostika, rani rad s djecom i podrška roditeljima, uređeniji obrazovni sustav integracije i asistenti u nastavi najvažniji su problemi koje treba riješiti..." istaknula je Penko.