Planira se izgradnja kompostane u Brezovici

Planira se izgradnja kompostane u Brezovici

Marko Prpić/PIXSELL

Planirana izgradnja kompostane u Brezovici izazvala je paniku među mještanima. Nakon kontradiktornih informacija te anonimnog lijepljenja plakata po kvartu, ekipa emisije Moj firtl posjetila je Brezovicu kako bi doznali što se događa u tom naselju.

Građani su danas izrazili nezadovoljstvo stanjem u Brezovici. Jedan od najglasnijih prigovora je da je izgradnja kompostane isplanirana, a da se njih nije ništa pitalo. Informacije, ali i dezinformacije saznali su proteklih dana uz anonimne plakate. Predsjednicu Vijeća gradske četvrti Brezovica Marinu Pucević pitali su je li trebalo ranije pitati građane žele li uopće kompostanu, na što im je rekla: "Pa trebalo je pitati, ali koliko imam informacije i pitalo se kad su se davale pritužbe na prostorni plan."

"Pritužbe su dane na prostorni plan, na lokaciju i nisu prihvaćene", izjavili su građani. ali nije to jedina nepravilnost na koju upozoravaju: "Već 9.12. na srpskoj stranici balkanenergynews.com objavljen je natječaj, odnosno tender Grada Zagreba za izgradnju Obreščice, vrlo interesantno, a sastanak je bio kasnije, gdje se također navodi da će se voziti mulj od pročišćenih voda za kojeg znate da je štetan."

Spomenuti mulj mogao bi zagaditi vodocrpilište Mala Mlaka koje se nalazi u blizini što dodatno zabrinjava građane. Zamjenica pročelnice za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša tatjana operta i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba pokušali su uvjeriti građane da se ništa neće graditi prije istraživanja tla. Također, predviđa se da će kompostana zauzeti otprilike 5 hektara prostora.

Potencijalni smrad, zagađenje okoliša, opadanje cijena zemljišta samo su neki od prigovora koje su imali građani Obreščice u Brezovici. Naime, dodali su još "Mislim da je to početak preseljenja cijelog zemljišta, uskoro ćemo postati Jakuševac.", "Grad zagreb niti nema plan gospodarenja otpadom, a nekakvi natječaji se otvaraju.",  "Smatram da je i predsjednica gradske četvrti protiv toga, ali sirota ne smije reći.",  "Koliko prostora ima, a vi idete kilometar od kuća graditi kompostanu.", "Grad Zagreb lopovski radi protiv nas."

Rasprava se nastavlja krajem mjeseca na javnoj tribini u Brezovici, a dotada možete poslušati cijelu emisiju "Moj firtl".