Predstavljena usluga za preuzimanje zvučnih knjiga

Predstavljena usluga za preuzimanje zvučnih knjiga

Goran Jakus/PIXSELL

Bespovratno preuzimanje zvučnih knjiga iz svojeg fonda omogućuje svojim korisnicima zaklada "Čujem, vjerujem, vidim". Mjesečno će korisnici moći, putem interneta, preuzeti do sedam naslova, a u fondu se, za sada, nalazi oko 400 knjiga na hrvatskom jeziku.

Bespovratna posudba zvučnih knjiga izvršava se putem web knjižnice zaklade Čujem, vjerujem, vidim, a korisnici zaklade će moći pregledati povijesti posuđenih knjiga, rezervirati ih, komentirati naslove, pretraživati po područjima i temama i slično. Usluga se može koristiti na bilo kojem uređaju koji se može spojiti na internet i reproducirati zvučne zapise.

Projekt je zamišljen da knjiga bude nadohvat ruke. Cijeli fond knjižnice je na mrežnim stranicama i dostupan je članovima knjižnice da oni mogu u bilo kojem trenutku posuđivati te knjige. Usluga se zove Besplatna posudba. I dalje su to knjige u vlasništvu zaklade, ali su na trajnoj posudbi korisnicima, rekao je upravitelj Zaklade, Mirko Hrkač.

Ovaj projekt podržao je i Grad Zagreb čiji je Ured za kulturu financirao dio proizvodnje zvučnih knjiga, rekao je Branimir Šutalo, viši stručni savjetnik gradonačelnika za osobe s invaliditetom, koji ističe da projekt nije isključivo namjenjen za slijepe i slabovidne, Postoje slijepi i slabovidni, a to bi bio jedan uži pojam koji se odnosi na ljude koji su članovi udruga slijepih, koji imaju status, rješenje osoba s invaliditetom. No postoji čitav niz ljudi koji imaju teškoće s čitanjem, osobe s disleksijom, osoboe s pomanjkanjom koncentracije, osobe s intelektualnim teškoćama, osobe koje ne mogu zbog nekih fizičkih razloga manipulirati s klasičnom knjigom... 

Svi oni mogu postati korisnici zaklade čiji se fond povećava svaki mjesec za desetak knjiga.  

Više informacija na http://www.zakladacvv.hr/knjiznica/