Raspisan natječaj za spomenik žrtvama holokausta

Raspisan natječaj za spomenik žrtvama holokausta

Borna Filic/PIXSELL

Raspisan je natječaj za spomenik žrtvama holokausta koji bi trebao biti postavljen na Glavnom željezničkom kolodvoru, s južne strane zgrade Hrvatske pošte, ispred parne lokomotive. Istovremeno, postavljanjem spomenika bit će uređen i cijeli taj plato. Natječaj će trajati dva mjeseca.

Grad Zagreb će dobiti spomenik sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u holokaustu u Drugom svjetskom ratu. Natječaj je službeno raspisan danas, a trajat će dva mjeseca. Idejno rješenje izabrat će ocjenjivački sud kojim će predsjedati Branko Lustig.

Spomenik će se nalaziti u blizini Glavnog željezničkog kolodvora, na trgu istočno od glavnog ulaza u željezničku stanicu, ispred glavne pošte u Branimirovoj ulici.

Pozivam sve kreativce koji duboko suosjećaju sa žrtvama holokausta da se jave na natječaj kako bismo dobili vrhunsko oblikovani spomenik koji će dostojanstveno izraziti pijetet prema šest milijuna pogubljenih židova, rekao je gradonačelnik Bandić.

Gradonačelnik je i najavio izgradnju "Centra tolerancije", koji će se nalaziti na Branimirovoj cesti, a u tijeku su  radovi na uređenju kuće koju je Grad kupio za tu namjenu. Cijena kuće je iznosila 7.5 milijuna kuna.