Sindikalist Sever: Građanima još teže za Uskrs nego lani

Sindikalist Sever: Građanima još teže za Uskrs nego lani

Borna Filić/PIXSELL

Cijene košarica koje pripremaju u Nezavisnim hrvatskim sindikatima porasle su dvadesetak kuna u odnosu na lani. Četveročlana obitelj mogla bi tako, ovisno o mogućnostima, potrošiti od oko 600 kuna do preko 1,600 kuna za četiri dana uskrsnih blagdana - od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka.

Skromnija košarica ne predviđa proizvode poput slatkiša, grickalica i pića te se zasniva isključivo na prehrambenim namirnicama. Pritom, građani moraju dodatno paziti kako bi na policama pronašli najjeftinije proizvode. Košarice se razlikuju i po kvaliteti namirnica, tako će oni koji troše više za uskrsni ručak pripremiti bolji komad mesa i juhu od finog komada junetine, rekao je u našoj emisiji "Gradska posla" predsjednik NHS-a Krešimir Sever pojašnjavajući sadržaj košarica, dok će se u skromnijoj košarici za juhu naći eventualno komad kokoši.

Sugrađani koje smo pitali koliko će i na što potrošiti uglavnom će pokušati proslaviti Uskrs u skladu s tradicijom, no gotovo svi redom najavili su nam skromniju potrošnju.

Sever je upozorio da su u odnosu na lani porasle i cijene, a pritom plaće i mirovine nisu rasle. Najviše je poskupilo povrće, preko 13% a skuplji su i meso, jaja, mliječni proizvodi i voće.

Ne treba zaboraviti kako je na današnji dan u Hrvatskoj 216.672 nezaposlenih, prema podatcima s kraja veljače 328.294 građana ima blokirane račune i dug od 41,65 milijardi kuna. Broj blokiranih građana, u odnosu na prošlu godinu (vrijeme neposredno pred Uskrs), povećao se za 6.714, dok je visina duga, koja od početka objavljivanja bilježi stalan rast, povećana za 5,13 milijardi kuna. Sever je izračunao i da, prema podacima FINA-e, na područje grada Zagreba i Zagrebačke županije otpada čak 38% od ukupno blokiranih građana u Hrvatskoj.

U "Gradskim poslima" čulo se i da će samo jedan trgovački lanac zatvoriti svoja vrata u dane blagdana, na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak. Ide se na ruku velikim lancima i velikim sustavima. Govori se da su oni uložili puno novca da bi mogli tako raditi, no činjenica je da u svojim matičnim zemljama, primjerice u Austriji, vrata zatvaraju već subotom poslijepodne. Rad nedjeljom treba biti iznimka i radnik za takav rad treba biti znatno više plaćen, rekao je Sever. 

Koliko će i na što Zagrepčani potrošiti za Uskrs?