Strahovlada ravnateljice u remetinečkom vrtiću

Strahovlada ravnateljice u remetinečkom vrtiću

Marko Prpic/PIXSELL

Strahovlada ravnateljice vrtića u Remetincu - tema je o kojoj je Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske progovorio nakon što je šestero radnika tog vrtića, članova sindikata, dalo otkaze zbog nemogućnosti trpljenja pritisaka ravnateljice Merice Matijević. Ona to, međutim, opovrgava.

Prema riječima predsjednice Sindikata Božice Žilić, teška situacija u vrtiću traje duže vrijeme, a ravnateljica se dosad oglušila na sva njihova upozorenja. Situacija je eskalirala kada je otkaz dobila psihologinja koja u tom vrtiću radi više od dvadeset godina. Strahovlada, zastrašivanje i ponašanje ravnateljice izvan okvira zakona ne može se tolerirati.

Radnici dobivaju opomene, ne znaju zašto. Opomene se gomilaju u personalnom dosjeu bez mogućnosti davanja obrane, a kada se gospođi ravnatelj iz nekog razloga to svidi, onda se radnike poziva na razgovor u četiri oka, gdje ulaze s grčem u želucu, izlaze plačući i sve što je bilo razgovarano im se kaže da ne smiju nigdje i nikome reći jer je to poslovna tajna. Radnici u tom vrtiću rade pod takvim pritiskom, što je nedopustivo da netko tko je u radu s djecom se može nositi s težinom svoga posla i dnevnim pritiscima od strane ravnateljice, upozorava Žilić

Bivša zaposlenica vrtića Sanja Vdović dobila je odluku o otkazu ugovora o radu uvjetovanom skrivljenim ponašanjem radnice. Što to zapravo znači?

To znači da je ugrožena moja egzistencija i moje obitelji ne samo sada, nego i u perspektivi jer sa takvom karakteristikom kada dobijete otkaz, šanse da pronađete posao u struci, naročito u mojoj dobi, sa pedeset godina i više su vrlo male. Ja bih rekla da je to otkaz s predumišljajem. Nije bilo pokušaja da se izglade bilo kakvi konflikti. Bilo je pokušaja da me se zastraši i da me se dovede u situaciju da dam sporazumni otkaz. S obzirom da ja to nisam učinila, onda sam kažnjena otkazom ugovora o radu skrivljenim ponašanjem, istaknula je Sanja Vdović.

Prozvana ravnateljica Merica Matijević okreće lopticu odgovornosti prema Vdović:

"Prvo držim nečuvenim uopće ovakav istup u javnosti i ovakav proziv i javni linč, što zaista držim nečuvenim. Dalje od toga ne mogu komentirati osim potvrditi da se radi zaista o otkazu skrivljenim ponašanjem radnika i to skrivljenim ponašanjem koji se cijeli niz godina događa. Ono što ja ne mogu objaviti, a nije vidljivo, nisu vidljivi zapisnici u kući u kojima je upravo kolegica mobingirala radnike i to najuže članove svog tima.

Predsjednica Sindikata Božica Žilić naglasila je da počinje funkcionirati i mobing-fon. Svi vi koji na poslu doživljavate slične probleme, anonimno ili ne možete se javiti na broj telefona: 01/46 55 688 ili na mail adresu: somk@somk.hr.

 

Matijević

Strahovlada u vrtiću