Trg maršala Tita postao Trg Republike Hrvatske

Trg maršala Tita postao Trg Republike Hrvatske

Luka Stanzl/PIXSELL

S 29 glasova "za", 20 "protiv" i jednim suzdržanim, zagrebačka Gradska skupština noćas je izglasala promjenu imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. Burna, ideološka rasprava je trajala četiri sata.

Donesen je zaključak većinom. Ovim je Trg maršala Tita otišao u povijest i tamo će ostati, rekao je predsjednik Zagrebačke skupštine Andrija Mikulić.

Od današnjih točaka na skupštini ova točka je izazvala najviše zanimanja javnosti. Tako je Titov trg u gradu Zagrebu otišao u ropotarnicu povijesti, a ploča s nazivom Trga u Povijesni muzej. 

Od 21 sat do 23:50 trajala je rasprava u Gradskoj skupštini o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

U raspravi se govorilo tko je bio Tito, za što je zaslužan, a za što kriv. SDP-ovac Rajko Ostojić pozvao je gradonačelnika Milana Bandića da povuče prijedlog promjene imena trga jer će u protivnom, kad se izglasa, umjesto njega gradonačelnik biti Zlatko Hasanbegović.

Na kraju rasprave Hasanbegović je rekao da je odluka koju će izglasati malena i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog komunističkog terora. Izrazio je nadu da u Gradskoj skupštini više nikada pobornici tog režima neće imati većinu. 

U 23:52 zatražena je 15 minutna stanka. Potom je održana završna riječ. Oko 0:42 pristupilo se glasovanju.

Inače, sjednica zagrebačke Gradske skupština počela je ujutro u 9 sati i do 21 sat odrađeno je 13 od 27 točaka dnevnog reda o kojima se opširno i dugotrajno raspravljalo. A onda je počela rasprava o 14., onoj koja je izazvala najviše zanimanja javnosti - preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. 

Nije prihvaćen prijedlog o odgodi preimenovanja Trga maršala Tita

Na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba nije prihvaćen prijedlog Sandre Švaljek da se odgodi točka dnevnog reda o preimenovanju Trga maršala Tita. 

Mediji su uoči sjednice Skupštine prenosili da bi ta točka dnevnog reda mogla biti odgođena. 

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako ne zna o tome. Zlatko Hasanbegović je pak kazao da nije čuo o odgađanju točke o preimenovanju Trgu, ali da bi sjednica bila gotova ako do toga dođe.